Keskustelu:Penikkatauti (ihmisellä)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mites tämä nyt on? Penikkataudista kun puhutaan välillä M. tibialis anteriorin ja välillä M. triceps suraen oireena. Esimerkiksi enkkuwikissä vastaava sivu koskee lähinnä säären etuosan lihaksia. Jokatapauksessa nimellä penikkatauti/shin splits löytyy Internetistä todella ristiriitaisia kuvauksia. Voin tarkistaa piakkoin Duodecimin lääkärin tietokannoista (terveysportti.fi), mitä siellä tarkoitetaan penikkataudilla. Olisiko se sitten vaan yleinen nimitys säären aitiopainesyndroomalle?

--Nelschon 9. syyskuuta 2007 kello 15.08 (UTC) (sori, unohdin allekirjoittaa tämän aikaisemmin)

Tarkistinpa mitä tuolla Duodecimin Lääkärin Käsikirjassa sanottiin penikkataudista tai lihasaitio-oireyhtymästä(aitiopainesyndroomasta) sanottiin. Lääkärin käsikirja puhuu penikkataudista ensisijaisesti syndroma tibialis medialiksena, joskin käsitteitä anteriorinen penikkatauti ja lateraalinen penikkatauti käytetään kun puhutaan eri alueilla esiintyvistä samankaltaisista oireista.

Tässä artikkelissa ei myöskään puhuta mitään paineen kasvusta lihasaitiossa, mitä pidetään usein penikkataudin ensisijaisena aiheuttajana. Lääkärin Käsikirjassa sanotaan, että penikkataudin aiheuttajaa ei tunneta, mutta syynä voi olla joko paineen kasvu lihasaitiossa tai jänteiden ja luukalvon ärsytystila.

Kaikkein selkeintä olisi vissiin kirjoittaa laaja artikkeli lihasaitio-oireyhtymästä ja liittää penikkatauti sen osaksi. Mm.. Joo?

--Nelschon 9. syyskuuta 2007 kello 15.08 (UTC)

Joo. "Muokkaa rohkeasti". --Höyhens 26. syyskuuta 2007 kello 16.23 (UTC)