Keskustelu:Patriarkaatti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Edelleenkin tuo kirkollinen määritelmä on pahasti pielessä. Alue ei ole hiippakunta, hiippakunnan pomo on yleensä metropoliitta. En nyt jaksa ruveta kirjoittamaan "oikeaa" (ortodoksista) määritelmää, mutta lyhyesti: asiaan liittyvät mm. autokefaalinen alue ja ensimmäiset ekumeeniset kirkolliskokoukset. Myös patriarkaatin merkitys muille kuin ortodoksisille kirkoille (uniaatit, orientaalit) on oma laaja kysymyksensä, joka tulisi huomioida artikkelissa. Edelleen pitää huomioida ns. vanhat ja uudet patriarkaatit.

Jotain asiasta löytyy sivulta Autokefalia / Ortodoksi.net

Kun asia aiemmassa artikkelityngässä liitettiin feminismiin ja muihin yhteiskuntapoliittisiin asioihin niinkuin liitettiin ja laitettiin luokaksi vielä: ortodoksinen kirkko, sorahti liikaa korvissani ja mielessäni. Siksi poisto. Aiheesta ei enempää. --HAnnuP 1. kesäkuuta 2005 kello 16:06:05 (UTC)

Kyllä hiippakunnan pää on aina piispa. Metropoliitta on tietyille piispoille annettu arvonimi tai attribuutti [1] samalla tavalla kuin arkkipiispa tai patriarkkakin. Eli esim. Ekumeeninen patriarkka on Konstanttinopolin piispa. Ekumeeniset kirkolliskokoukset liittyvät siihen mille piispoille noita patriarkan arvoja on milloinkin myönnelty ja miten piispojen keskinäisiä natsoja on mittailtu ("primus inter pares")..