Keskustelu:Naturalismi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Naturalismi elämänkatsomuksena on eri asia kuin naturalistinen todellisuuskäsitys. Todellisuuskäsitys viittaa vain maailmankuvaan. Kuten näkyy, elämänkatsomuksessa on mukana muutakin, tärkeänä osana se, miten arvot ja moraali muodostuvat. Samoin tieto-oppi. Siksi "Naturalistinen todellisuuskäsitys" ei vastaa tekstiä. Muutan otsikon takaisin elämänkatsomukseksi ja laitan viittauksen todellisuuskäsitykseen. Eaalto 22. tammikuuta 2007 kello 06.14 (UTC)

Tuossa on ikävä ongelma filosofian tietoteoreettisen naturalismin määritelmän kanssa. Siinä annetaan heti määritelmässä ymmärtää, että naturalismi ja tiede ovat jotenkin synonyymejä vaikka filosofian tietoteoria menee abstraktimmalle/korkeammalle tasolle kuin luonnontieteen selitysvoima.86.50.9.167 3. huhtikuuta 2008 kello 20.11 (UTC)

Naturalismin monimerkityksisyys[muokkaa wikitekstiä]

Naturalismin käsite saa erilaisia merkityksiä eri tieteenaloilla, ja samoilla tieteenaloilla eri paradigmojen piirissä. Näitä olisi hyvä tuoda esiin. Naturalismi voi viitata yhtä hyvin luonnontieteelliseen ajatteluun kuin yhteiskuntatieteisiin, ja saa kummassakin lähes vastakkaisen merkityksen. Luonnontieteissä viite on luonnon objektiivisuuteen, yhteiskunnassa taas luonnollisesti arjessa tapahtuvaan, ei-kokeelliseen ja subjektiivisesti välittyvään. Pilosifian ja sosiologian sanakirjoista varmaan lötyisi napakoita määritelmiä. Minulla ei tällä erää ole hakuteoksia hyllyssäni. JusSi (keskustelu) 29. elokuuta 2022 kello 21.24 (EEST)JusSi[vastaa]