Keskustelu:Linus Torvalds

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mitä tämä lause oikein tarkoittaa?

"Vaikka OSDL sijaitsee Portlandissa, Oregonissa, Torvalds tekee työtä kotoaan San Josesta käsin. Linus muutti Portlandiin marraskuussa 2004."

Miten voi tehdä työtä kotoaan San Josesta käsin jos on muuttanut marraskuussa 2004 Portlandiin?

Kommentin jätti Hoki (keskustelu – muokkaukset).

Hyvä artikkeli[muokkaa wikitekstiä]

Minusta tämä on aika hyvä artikkeli. Voisi olla luokassa "Hyvät artikkelit", vai mikä onkaan. Kommentin jätti 83.245.202.31 (keskustelu – muokkaukset).

Tämä osio on arkisto. Älä muokkaa tätä osiota.

Arkistoitu vertaisarviointi[muokkaa wikitekstiä]

Tämä artikkeli oli vertaisarvioitavana 31.10.2007 – 17.11.2007.

Kielenhuoltoa ehkä kaipaisi ennen kuin uskallan viedä hyvä-äänestykseen. Sisällön puolestakin kehittämisideoita otetaan vastaan, tosin lähdemateriaali alkaa jo olla kiven alla. Mitä puuttuu suositellusta? Onko liian lyhyt? Onko kuvitus heikkoa? Punaiset linkit ainakin pois? --Herra Maka 31. lokakuuta 2007 kello 13.24 (UTC)

Kehittynyt huimasti (taisi olla jossain välissä yhteistyöartikkelikin)! Johdanto voisi olla hieman pidempi, ei tietenkään paljoa. Kannattaisin hyväksi nykymallissakin. --kallerna 31. lokakuuta 2007 kello 14.58 (UTC)
Kelpaisi hyväksi artikkeliksi minunkin mielestäni jo tuollaisenaankin. Punaisia linkkejä voisi karsia, ja samalla voisi karsia nykyisiä (sinisiä) linkkejä. Artikkeli on nimittäin aika vahvasti ylilinkitetty, eli joitain linkkejä useampaan kertaan ja sanoista jotka eivät ole kovin oleellisia. --Tosalmi 31. lokakuuta 2007 kello 15.04 (UTC)
Artikkelissa on Linuksen syntymäaika kolmessa kohdassa. Onhan se tärkeä tieto, mutta ainakin henkilöhistorian alusta sen varmaan voisi poistaa. Muuten kyllä hieno artikkeli, ja kelpaisi varmaan hyväksi. --Ulrika 31. lokakuuta 2007 kello 20.44 (UTC)
Kiitos Ulrikalle kielenhuollosta! Lisäsin johdantoon virkkeen, ja poistin muutaman turhan linkin. On totta, että linkkisormeni on aika herkkä, ja että varsinkin artikkelin alkuosa on melko sininen. En kuitenkaan kovin paljon omasta mielestäni turhia linkkejä löytänyt, mutta saatan toki olla vain sokea kirjoittamalleni tekstille. Olisi oikein mukavaa, jos Tosalmi tai joku muu voisi luetella niitä tässä tai poistaa itse artikkelista. Kiitos palautteesta! Lisää odottelee, Herra Maka 1. marraskuuta 2007 kello 12.30 (UTC)

Lisäsin alun pariin pitkään osioon väliotsikkoja. Toivottavasti artikkelin kirjoittajan ajatus tai punainen lanka ei tästä häiriintynyt. Osioita voisi jakaa vielä edelleen pienempiin ja tehdä niille alaotsikkoja. Muutoin varsin mallikelpoinen suoritus. --Khaosaming 2. marraskuuta 2007 kello 03.33 (UTC)

Yritän vielä miettiä, saisiko noita edelleen luontevasti jaettua. Eiköhän. Sinun lisäämäsi otsikot ovat erittäin hyviä, mutta muutin hieman niiden kokoja vastaamaan mielestäni paremmin niiden merkityksiä. Artikkelin tämänhetkisestä sisällysluettelosta ajatukseni käy melko hyvin ilmi. --Herra Maka 2. marraskuuta 2007 kello 10.20 (UTC)

Artikkeliin kaipaisi runsaampaa kuvitusta tai kaavioita tms. ss-statusta ajatellen. Se on perinpohjainen ja kieliasultaankin ok, mutta vähän tylsän näköinen.- -Tanár 10. marraskuuta 2007 kello 10.01 (UTC) EDIT: Niin, siis mielestäni sen voisi hyvin viedä ss-äänestykseenkin.

Lisäsin kuvan VIC-20:stä ja kuvakaappauksen Bashista. Vaaranahan tässä on, että kuvitus muuttuu liian kekseliääksi. Ehdotuksia lisäkuvitukseksi otetaan vastaan. --Herra Maka 10. marraskuuta 2007 kello 13.25 (UTC)
Mä äänestäisin artikkelia ihan tällaisenaankin suositelluksi. Hyvän ja suositellun artikkelin ero on kai yleensä kattavuudessa ja lähteiden käytössä; tämä on riittävän pitkä ja perusteellinen ja tässä on käytetty useita kirjallisia lähteitä. --Elena 14. marraskuuta 2007 kello 19.45 (UTC)

Muutin otsikon "Linus yliopistossa" muotoon "Yliopistossa". Vielä jäi mietityttämään otsikko "Linux-planeetan valistunut yksinvaltias". Se on kyllä kuvaava, mutta tyyliltään mielestäni vähän liian maalaileva. Ehkä joku kuivan asiallinen otsikko olisi parempi.- -Tanár 14. marraskuuta 2007 kello 12.31 (UTC)

Jep, parempi otsikko on noin. Tuon "Linux-planeetan valistunut yksinvaltias" (po. itsevaltias?) bongasin kai Wired-lehden haastattelusta. Ehkä kuivempi tosiaan olisi taas parempi. Ehdotuksia? Linux-projektin johtaja? Punaisia linkkejä yritän tässä ehtiessäni tyngitellä, Alan Coxista on tulossa ihan kunnon artikkelikin. Katsotaan, kumpaan äänestykseen vien. --Herra Maka 14. marraskuuta 2007 kello 20.24 (UTC)
Linuxin ylin auktoriteetti? --Cuprum 15. marraskuuta 2007 kello 16.52 (UTC)

Yliopistohierarkiasta[muokkaa wikitekstiä]

Syksystä 1992 lähtien Torvalds toimi Helsingin yliopistossa assistenttina, ja kolme vuotta myöhemmin hänet ylennettiin tutkimusassistentiksi.

Yliopistomaailma ei vastaa tavallista työympäristöä, eikä näissä opistoissa harrasteta "ylennyksiä". Karrikoiden: On virkatehtäviä, ja niiden tekijöitä; paras palkataan. Toisaalta hierarkiassa muutosta assistentista tutkimusassistentiksi (vst. tutkimusavustajaa ilmeisesti?) ei voi nimittää ylenemiseksi. Mitä kirjoittaja on tällä lauseella hakenut, ja mistä tieto on kaivattu? 130.232.126.1 17. tammikuuta 2009 kello 21.17 (EET)[vastaa]

Otan täyden vastuun tästä erheestä. Tieto on peräisin Linus Torvaldsin omaelämäkerrasta "Just for fun" sivulta 136: "Kolme vuotta myöhemmin minut ylennettiin tutkimusassistentiksi eli en saanut palkaa ainoastaan opettamisesta vaan myös tietokoneiden parissa työskentelystä, eli minun tapauksessani enimmäkseen Linuxin kehittämisestä." Kirjassaan Torvalds on luultavasti käyttänyt sanaa "ylennys" kepeän tyyliinsä mukaisesti ilmaisemaan tehtävänvaihdosta/-muutosta, jonka hän itse koki arvonylennykseksi, enkä minä ollut artikkelia kirjoittaessani tätä tajunnut. En varmastikaan ollut hakenut tällä sen kummempaa, kuin että hänen virkansa vaihtui. Voisin kuitenkin lisätä, mitä tämä käytännössä tarkoitti: että hänen työnkuvaansa kuului siitä lähtien opettamisen lisäksi myös työskentely tietokoneiden parissa. Tyydyttivätkö nämä vastaukset? Kiitos korjauksesta! --Herra Maka 17. tammikuuta 2009 kello 22.23 (EET)[vastaa]

Uutisryhmistä[muokkaa wikitekstiä]

Linux-keskustelua verkossa ei kayty kovinkaan paljon Minix-ryhmassa, koska jo varsin varhaisessa vaiheessa perustin alt.os.linux -ryhman, jonne keskustelu siirtyi. Yleison pyynnosta laitoin comp.os.linux -ryhman luonnin pystyyn, koska monet yliopistot/yritykset jne eivat siirtaneet alt-ryhmia ollenkaan, joten osa ihmisista ei voinut osallistua keskusteluun. //arl

Artikkelissa lukee: "Torvalds on arvellut, että Tanenbaumia harmitti se, että Linux oli syrjäyttämässä Minixin ja Torvalds käytti tämän uutisryhmää tiedottaessaan Linuxista. Torvalds itsekin kertoo tuohtuneensa enemmän asemansa järkyttämisestä luomassaan sosiaalisessa ryhmässä kuin teknisistä seikoista. Kiistan lopuksi Linuxille luotiin oma uutisryhmä comp.os.linux." Tulisiko toisen virkkeen ensimmäisen henkilön olla kuitenkin "Tanenbaum"? Ymmärtääkseni ao. virkkeellä viitataan Minix-ryhmään. --FrankRussi (keskustelu) 28. joulukuuta 2014 kello 22.54 (EET)[vastaa]

Artikelissa lukee: "Torvaldsin äidinkieli on ruotsi, mutta hän puhuu myös suomea, koska hän vietti kesälomiaan suomenkielisillä alueilla, muun muassa Mäntyharjulla ja Simpeleellä.[9]" Ei kai nyt suomiruotsalainen helsinkiläinen tarvitsee "viettää kesälomiaan suomenkielisillä alueilla" opiakseen suomen kieltä?!? Asun itsekin pääkaupungissa ja voin todistaa ettei täällä millään pärjäisi pelkällä ruotsin kielellä; suomi tulee väkisin opituksi. Tietääkseeni lähes kaikki suomenruotsalaiset (paitsi ehkä jotkut vanhukset Närpiössä tai Nauvossa) ovat täysin kaksikielisiä -- eivätkä tarvitsee sitä varten viettää kesälomiaan missään erityisen suomalaisemassa paikassa kun ihan asuinpaikkiaan. Ehdotan siis tähän muutosta; ainoastaan oman kehnon suomentaitoni ansiosta (Linus osaa varmaan paremmin kun minä! :-) en rohkene itse sitä toteutamaan. --CRConrad 9. helmikuuta 2009 kello 11.20 (EET)[vastaa]

Kyseinen lause on näemmä lähteistetty kirjan Just for Fun. Menestystarina. sivulla 44. Tietämättä mitä siellä tarkalleen ottaen lukee, on vaikea ottaa kantaa, mutta noin lähtökohtaisesti jos kirjassa esiintyy moinen väite, ei sitä sovi omilla päätelmillä kumota. -- Piisamson 9. helmikuuta 2009 kello 11.25 (EET)[vastaa]
Just for Fun. Menestystarina. s. 44: "...puhun nykyään myös jotenkuten ymmärrettävää suomea. Se johtuu siitä, ettemme Saran kanssa viettäneet kesälomiamme täysin ruotsinkielisessä ympäristössä vaan oleilimme joskus myös täysin suomenkielisillä alueilla. [...] Todenteolla jouduin opettelemaan suomea vasta kun rupesimme viettämään kesälomia Simpeleellä lähellä itärajaa. [...] Kun tulin syksyllä Helsinkiin, jutustelu kavereiden kanssa pihalla sujui paljon paremmin kuin ennen..." Tästä voinee päätellä turvallisesti, että Torvalds puhui jonkin verran suomea muutenkin, mutta hänen kielitaitonsa parani lomien myötä huomattavasti. Muutan lauseen johonkin varovaisempaan muotoon: esim. "...suomea, jota hän oppi etenkin...". Sivumennen sanoen "jotenkuten ymmärrettävää" on Torvaldsin dramatisointia: ainakin Youtube-videon perusteella hän puhuu hyvää suomea. --Herra Maka 25. maaliskuuta 2009 kello 08.35 (EET)[vastaa]
Linus itse kertoi (~1992) minulle oppineensa suomea vasta koulussa. Kylla - Helsingissa ruotsinkielinen voi asua ja elaa taysin ilman suomea. //arl

Saatan tietää, miksi Linux kehitettiin: 80-luvun alussa Helsingin seudulle perustettiin VIC-20- kerho. Perustavassa kokouksessa yritti nuori (ei vielä äänenmurrosta) etupenkin herra (Torvalds) kysellä VIC-20:n keskeytyksistä (selvällä suomenkielellä), mutta puheenjohtaja (Pöyry?) käski hänen istua ja olla hiljaa.

Tuon kokouksen osanottajaluettelo on: http://www.histdoc.net/historia/vikki.html (ilmeisesti kokouksen sihteeri ei vain tiennyt kumpiko Linus Torvaldsin nimistä on sukunimi)

188.238.89.44 22. elokuuta 2016 kello 18.35 (EEST)[vastaa]

Kommentit julkisuudessa[muokkaa wikitekstiä]

Tarpeeonta triviaa pitäisi välttää ja se että on "kritisoinut jotain" olisi aika pitkä lista jos kaiken tasapuolisesti haluaa esittää.. Edit: täsmällisemmin sanottuna, ei ole paljoa asioita joista ei ole jotain kritiikkiä. Ipr1 (keskustelu) 2. elokuuta 2023 kello 22.48 (EEST)[vastaa]