Keskustelu:Likvidus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Oikea termi on nykysuomella ilmaistuna likvidus. - Polarit 27. lokakuuta 2006 kello 19.06 (UTC)

Näkee, että artikkelin englannista kääntänyt ei ymmärrä aiheesta yhtään mitään. Mihin ihmeeseen muka likvidusta "käytetään" ? Mikä kumma "sirtymälämpötila" liittyy sulamiseen tai jähmettymiseen? Mistä ihmeen tietyistä komponenteista tässä on puhe, kiinteästä ja jähmeästä faasistako? Valitettavasti lähteenä käytetty englanninkielinen artikkeli on yhtä surkea. Jos haluaa välttämättä kääntää aiheesta suomeen, kannattaa ottaa malliksi saksankielinen artikkeli de:Phasendiagramm, josta löytyy järkevä selitys myös likvidukselle - Polarit 28. lokakuuta 2006 kello 15.16 (UTC)

En täysin ymmärtänyt lausetta ”most commonly, this line represents a transition temperature”. Käänsin sen ”liquidusta käytetään yleensä siirtymälämpötilojen yhteydessä”, koska minusta se vaikutti loogisimmalta ratkaisulta ja on varsin todennäköisesti oikein. (Olettaen, että siirtymälämpötila tarkoittaa soliduksen ja liquiduksen välistä lämpötila-aluetta.) Hattivatti 14. huhtikuuta 2006 kello 09.56 (UTC)

Sisältö on varmasti sama, mutta kääntäisin selvyyden vuoksi kyseisen lämpötilan "lämpötilaksi, jossa aine muuttuu kiinteästä nesteeksi" tai jos siirtymälämpötila on vakiintunut termi, niin kuitenkin selitys mukaan. -Samulili 14. huhtikuuta 2006 kello 09.58 (UTC)
Siirtymälämpötila ei ole (tietääkseni) vakiintunut termi suomessa, vaan sana, jonka käänsin parhaani mukaan englannista. Tässä on juuri ongelmana se, että "lämpötilaksi, jossa aine muuttuu kiinteästä nesteeksi" ei ole oikein. Esim. plagioklaasi on albiitin ja anortiitin seos. Lämpötilan laskiessa liquidukseen, sulasta alkaa kiteytyä anortiittia. Sula reagoi syntyneiden kiteiden kanssa ja kiteiden koostumus muuttuu. Solidus-lämpötilan alla aine on kokonaan kiteistä. No, yritän miettiä, miten tästä saisi selkeämmän artikkelin Hattivatti 15. huhtikuuta 2006 kello 11.24 (UTC)
Tuli osoitettu oma tietämättömyys, mutta ehkä myös jonkinlaisen selityksen tarve :) -Samulili 15. huhtikuuta 2006 kello 11.25 (UTC)