Keskustelu:Li-Fi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

mitä vikaa siinä lähteenä annetussa videossa on?

Tekvie 30. marraskuuta 2011 kello 04.02 (EET)[vastaa]

(Sitten jos ja kun tulee keskustelua / vastauksia, seuraavien rivinvaihtojen muotoiluja voi harkita uudelleen. Ainakin toistaiseksi ajan käyttäminen rivinvaihtojen uudelleenjärjestelyyn aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä ja on tehotonta ajan käyttöä.)

On harkittava seuraavien väitteiden sisällyttämistä artikkeliin ja on etsittävä näille lähteitä ja lähteiden etsimistä helpottavia hakusanoja eri kielillä.

  • Siemens on saavuttanut jopa 500 megabittiä / s nopeuden. Valo voi tulla valkoisesta ledistä tai sarja eri värisiä ledejä voi lähettää kukin omalla kanavallaan photodiodeihin jotka ovat vastaavien optisten suodattimien takana, samalla kun valo näyttää silmään valkoiselta. Pitää selvittää käytettiinkö valkoista LEDiä todella suurella taajuudella ja eri kirkkauksilla siten että esim. 256 mahdollista kirkkausastetta yhdessä välähdyksessä koodaa 8 bittiä (tai 32 astetta 5 bittiä jne...), vai käytettiinkö monenlaisia LEDejä optisten suodattimien kanssa?
  • Jos loisteputki vastaa pääosasta huoneen tai ulkotilan valaistusta, silloin on toivottavaa että sen spektri on mahdollisimman piikkinen, jotta pimeille tai himmeille aallonpituuksille voidaan asettaa datansiirron kaistoja, sopivien optisten suodattimien ollessa valosensorien edessä. Samalla valaistuksesta tulee silmälle miellyttävämpää.
  • Hyvä tai huono puoli wlaniin verrattuna on se ettei valaistus läpäise seinää, joten eri huoneiden ja kadun valaistuslähettimet eivät jaa samaa kaistaa. Jos kannettavassa laitteessa on vastaanottavan valosensorin lisäksi myös valolähetin, se lähettimenä toimiva lamppu voi olla huomattavasti himmeämpi kuin tilaa valaiseva lähetin/lamppu tai haluttaessa myös pelkästään lähi-infrapuna aallonpituuksilla toimiva eli ihmisen ja useimpien eläinten silmille näkymätön. Lisäksi yleensä kannettavasta laitteesta on tarve lähettää vähemmän dataa kuin vastaanottaa eli sen valolähettimen kaista voi olla pienempi kuin katossa olevan, ja myös se mahdollistaa pienemmän kirkkauden / lähetystehon.

Asiaan liittyviä sanoja: penetrate walls, dimmer, invisible

Jos lähettimen ja vastaanottimen välillä ei ole suoraa linjaa, valo pystyy heijastumaan epäsuoraa reittiä. Jos 10Mb/s nopeudella per kanava(aallonpituusalue/väri) yhden bitin lähetykseen menee yksi kymmenesmiljoonasosasekunti, valo ehtii kulkea siinä ajassa noin 30 metriä, eli jos lähetinlampun toimintasäde on sitä pienempi, myös epäsuora vastaanotto toimii, koska epäsuorasti kulkevat signaalit eivät sekoita toisiaan liikaa. Jos on suurempi tila, vaikka jäähalli tai sumussa tai lumisateessa 100 metrin matkalla hajaantuva valo, silloin pitää alentaa siirtonopeutta per kanava tai pyrkiä suoraan näköyhteyteen eli esteettömään linjaan lähettimen ja vastaanottimen välille.

transmitter receiver indirect route

Eri lähettimet voivat toimia eri valikoimilla aallonpituusalueita eli kanavia, mutta ne voivat silti näyttää silmään ja useimpiin kameroihin samanlaisen valkoisilta, kunhan punaista, vihreää ja sinistä on kanavissa yhtä paljon. Kunkin perusvärin alueella on useita kanavia ja lisäksi vielä lähi-infrapunakanavat.

Sitten jos ja kun tulee keskustelua / vastauksia, rivinvaihtojen muotoiluja voi harkita uudelleen. Ainakin toistaiseksi ajan käyttäminen rivinvaihtojen uudelleenjärjestelyyn aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä ja on tehotonta ajan käyttöä.

Tekvie (keskustelu) 2. kesäkuuta 2012 kello 22.11 (EEST)[vastaa]

Missä lukee noin. Kun lähde on selvillä, voit kirjoittaa nuo artikkeliin. Käytä viitteitä, jos lähteitä on useita. Ystävällisesti, Opa (keskustelu) 2. kesäkuuta 2012 kello 23.41 (EEST)[vastaa]

mahdollinen parempi kielilinkki[muokkaa wikitekstiä]

Tämä kielilinkki saattaa olla parempi: en:Li-Fi

Tekvie (keskustelu) 27. kesäkuuta 2012 kello 14.58 (EEST)[vastaa]