Keskustelu:Kuolemajärvi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Akkalan ja Kirkonkylän venäläiset nimet[muokkaa wikitekstiä]

PekKos on lisännyt artikkeliin tiedon, että Kuolemajärven kirkonkylän Akkalan venäläinen nimi oli vuosina 1948-1991 Krasnaja Dolina ja vuodesta 1991 lähtien Pionerskoje. Mikä on lähteesi? Ensinnäkin Akkala ei ollut Kuolemajärven kirkonkylä, kuten sivustolta [1] käy ilmi (korjasin sen kyläluetteloon). Krasnaja Dolina mainitaan Akkalan venäläiseksi nimeksi ja Pionerskoje Kuolemajärven kirkonkylän venäläiseksi nimeksi mm. Sami Suvirannan artikkelissa, Luovutetut alueet, kahtalaiset nimet (Kielikello 2/2001), Viipurikeskuksen sivuilta löytyvä Viipurin alueen hallinnollinen jako sekä näissä kartoissa Karjalan kannas. Historia ja nykyaika. 1938-1993 ja Karjalan kannas. Historia ja nykyaika 1938-2001. --Kyzyl 11. elokuuta 2007 kello 08.14 (UTC)

Kiinnostaisi myös tietää tuosta Kuolemajärven rautatieaseman nimen muutoksesta. Kaikkialla, missä olen asiaan törmännyt, on todettu että kylän venäläinen nimi on vuodesta 1948 lähtien ollut Rjabovo, mutta rautatieaseman nimessä Kuolemajärvi on säilynyt. Mistään en ole löytänyt mainintaa että aseman nimi olisi ollut Rjabovo 1948-1991. --Kyzyl 11. elokuuta 2007 kello 16.40 (UTC)

Joo, ehkä näin on. Kuitenkin Kuolemajärven kotisivut, Kuolemajärven kylät: 13. Kirkonkylä: "...tie on oikaistu kulkemaan suoraan Akkalaan, johon Kirkonkyläkin aikanaan virallisesti kuului."
Katsopas myös artikkeli: Kuolemajärvi (englanniksi): "...served by the station Kuolemajärvi (formerly Ryabovo)" ja "Between 1948-1991, she was renamed as Krasnaya Dolina" .Siis englanninkielisessä Wikissä jotain häikkää?
--PekKos 12. elokuuta 2007 kello 19.45 (UTC)
Niin juuri tuolta sivulta tarkastin että Akkala ja Kirkonkylä ovat eri kyliä. Maaginen sana kuului on imperfekti. Esim. 1500-luvulla oli todella paljon vähemmän kyliä kuin nykyään. Ja koko Kuolemajärvikin oli aikoinaan osa Uuttakirkkoa ja sitä ennenen Äyräpäätä. En-wiki on näissä asioissa huono lähde, jos sitä nyt yleensä voi lähteenä pitää. Olen huomannut että varsinkin Suomen luovuttamiin alueisiin liittyen nimistössä yms on paljon virheitä. --Kyzyl 12. elokuuta 2007 kello 21.12 (UTC)
Vielä tarkemmin, en-wikin Pionerskoye artikkelista, joka on kyllä täysin virheellinen. Heti ensimmäisellä rivillä Swedish: Nykyrka, Nykyrka on Uudenkirkon ruotsinkielinen nimi. Lisäksi artikkeliin on sotkettu sekä Akkalaa, Pentikkälää että Kuolemajärven asemaan liittyviä tietoja. Ensinnäkin Kuolemajärven kk:ssa ei ole rautatieasemaa. Näyttää olleen sama käyttäjä asialla tuon Kuolemajärvi artikkelin kanssa, joka oli sotkenut myös Vahvialan suomalaisen ja venäläisen nimistön. --Kyzyl 12. elokuuta 2007 kello 21.21 (UTC)
Ok, asiahan on täysin selvä. Korjannet Kuolemajärvi-artikkeliin tekemäni muutokset ja myös englanninkieliseen Wikiin sekä myös venäjänkieliseen Wikiin.
Yst. terv. --PekKos 12. elokuuta 2007 kello 21.32 (UTC)
Korjataan kun ehditään. Ru-wikissä ei käsittääkseni mitään virhettä ole. En-wikistä eikä muunkaan kielisistä wikeistä ei kannata lähteä suin päin kääntämään jotakin asioita suomenkieliseen, jos ei ole varmuutta tiedon paikkansa pitävyydestä (tässä tapauksessa ei ollut mitään lähteitä). --Kyzyl 12. elokuuta 2007 kello 21.51 (UTC)
Nyt näköjään olet korjannut, myös englanninkieliseen Wikiin, kiitos. Sen verran voin puolustella itseäni, että ilman 'sähläämistäni' (tätä edelsi kurkistus Kuolemajärven englanninkieliselle sivulle) mainintaa entisen Kuolemajärven kirkonkylän nykyisestä nimestä Pionerskoje saataisiin varmaankin vielä odottaa. Samalla nousi korjauspaine myös en-wikiin.
Yst. terv. --PekKos 13. elokuuta 2007 kello 13.28 (UTC)
Pionerskoje oli kyllä aikoinaan mainittu sivulla kirkonkylän venäläisenä nimenä, mutta sen oli joku joskus käynyt vaihtamassa johonkin aivan eri nimeen, ja tämä oli jäänyt huomaamatta. --Kyzyl 13. elokuuta 2007 kello 15.05 (UTC)

Onkos tuo Kuolemajärven Summa sama jossa Summan taistelu käytiin? Mikään wikipedia-artikkeli ei sano mihin kuntaan taisteluiden Summan kylä kuului.
Tämä Kuolemajärvi -artikkeli sanoo sodasta seuraavan: "Kuolemajärven kirkko tuhoutui talvisodassa 1939. Suojajoukkotaisteluiden tuloksena Suomen talvisodan pääpuolustusasema Kannaksella muodostui 6. joulukuuta 1939 mennessä Kuolemajärven kohdalle. Rintamavastuu alueella kuului 4. divisioonalle."
Summa-täsmennyssivun mukaan Summa-kylät on myös Haminassa ja Kuopiossa, joten Kuolemajärvi on kai aika varma vaihtoehto? 109.240.11.223 14. helmikuuta 2022 kello 12.54 (EET)[vastaa]