Keskustelu:Kohtla-Järve

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Onko tämän paikan nimi Kohtle-Järve, Kohtla-Järvi vai Kohtlajärvi? Google sanoo että kaikki kolme muotoa olisi käytössä. --Agony (403) 13. marraskuuta 2006 kello 15.43 (UTC)

Kohtla-Järve on useasta, toisistaan varsin etäällä olevasta taajamasta 2. maailmansodan loputtua perustettu "kaupunkiryväs". Nykyinen stalinistisen ylevä keskusta sijaitsee Järvellä, mutta esim. kaivosmuseo Kohtlan puolella. Järve on genetiivimuoto järveä tarkoittavasta sanasta järv. Mutta sen järven nimi ei ole Kohtla. Kohtla-Järve yhdistettiin nimenä samalla kaavalla kuin Nummi ja Pusula: Nummi-Pusula. Järve-niminen keskus ei ole koskaan ollut suomeksi Järve. Outokummun ystävyyskunta on ollut aina suomeksi sama kuin viroksi: Kohtla-Järve. Monista muista paikannimistä tehtiin ennen sotaa suomalaisia mukaelmia, mutta niistä on pääsääntöisesti luovuttu: Kuressaare -> Kuresaari, Haapsalu -> Haapsalo tai jopa Haapasalo. Erityinen ongelma on Sillamäe, joka esiintyy nimellä Sillamäki, vaikka tarkka koko nimen "käännös" on Siltamäki. Suositus on kuitenkin, että vain vakiintuneimmat nimet suomalaistetaan: Tallinn - Tallinna, Tartu - Tartto, Saaremaa - Saarenmaa, Hiiumaa - Hiidenmaa. Toinen ongelma on se, että virossa hallinnosten paikkojen nimet ovat genetiivissä: Sillamäe = Sillamäen kaupunki. Löytyy myös Sillamägi, mutta se tarkoittaa luontokohdetta. Vastavaa ilmenee Tallinnassa, jossa on kaupunginosa Lasnamäe, jonka rakennuspaikka on Lasnamägi. --Muide 13. marraskuuta 2006 kello 16.30 (UTC) Muide

Kiitos lisätiedosta. Suomeksi Kuressaari ja Sillamäki on edelleen yleisessä käytössä, samoin osittain Haapsalo. Suomeksi sanotaan myös puhekielessä Sillanmäki, joka on siis sanatarkkamuunnos virolaisesta Sillamäe nimestä. --Inzulac 13. marraskuuta 2006 kello 19.57 (UTC)