Keskustelu:Kieliteknologia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

On herännyt ajatus siitä, että kieliteknologian sanaston, erityisesti pohjoismaisilla kielillä olevan monikielisen kieliteknologian terminologian aikaansaamiseksi käytettäisiin Wikipediaa alustana. Se ehkä onnistuisi, jos tarpeeksi moni alasta perillä oleva lähtisi mukaan yhteiseen ponnistukseen, joka alkuun päästyään voisi kehittyä raiteillaan suotuisasti.

Muutamia periaatteita ehkä pitäisi tähdentää:

  • Lähtökohtana ovat käsitteet, joille tarvitaan sen verran selitystä tai määritelmää, että asioista perillä olevat tunnistavat, mistä kulloinkin on kyse.
  • Eri kielillä pitäisi olla mahdollisimman samat käsitteet. Siihen kai päästään paremmin, jos ennen artikkelin perustamista katsoo muunkielisiä artikkeleita ja erityisesti yhteisiä lähteitä kuten Language Technology World tai oppikirjoja.
  • Yhteensopivia erikielisiä artikkeleita linkitetään toisiinsa kielilinkeillä.
  • Tunnistetaan rakenteelliset ongelmat, joita ilmaantuu, kun käsitteet eivät vastaakaan toisiaan (vaan ovat joko laajempia tai vain osittain päällekkäisiä).
  • Kirjataan tunnistetut ongelmat keskusteluna. Etsitään yhdessä johdonmukaisia ratkaisuja.

-- Kimmo Koskenniemi alias kmk

Hyvältä kuulostaa, jos tuollaiseen hankkeeseen löytyisi ihmisiä. Erikielisten artikkelien linkittäminen toisiinsa on Wikipediassa varsin helppoa. Wikipedian pohjoismaisilla kielillä on oma yhteistyösivustonsa WIKIng, joskaan en tiedä onko yhteisiä hankkeita aiemmin tehty. Siinä olisi kuitenkin valmis yhteistyö/kommunikointimahdollisuus. Jos löytyy eri pohjoismaisilla kielillä ihmisiä, jotka ovat tästä kiinnostuneita, voisi siis WIKIng-sivuille (kullekin kielelle) lisätä pienen alaosaston tyyliin "kieliteknologia-hanke". Parhaiten asia tietysti luonnistuu, mikäli omilla kontakteilla löytyy muunkielisiä kieliteknologiaihmisiä hanketta tekemään, sillä en itse löydä kovin kummoisia artikkeleita aiheesta ainakaan ruotsinkielisestä Wikipediasta tällä hetkellä. Aloitteen tekeminen ei tosin mitään haittaa. Etenkin pohjoismaiset Wikipediat ovat vielä nuoria eivätkä kovin tunnettuja, eikä koskaan tiedä milloin sopivia asiantuntijoita tulee Wikipedian ääreen. -- TJ 18:53 huhti 25, 2004 (UTC)