Keskustelu:Kenttärata

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kenttäradan määrittely[muokkaa wikitekstiä]

Keskustelussa Keskustelu:Hanhisuon turverata nousi esiin lähde: Pölhö, Eljas (1972). Kenttäratojen käyttö maalajien kuljetuksessa. Laudatur-tutkielma, Turun ylopiston maantieteen laitos.

Siinä oli määrittelyä käsitteelle Kenttärata Otavan ison tietosanakirjan (1962: osa 4, p. 803-804) mukaan. Sen mukaan kenttärata tarkoittaa rakenteeltaan kevyttä rataa yleensä eikä vain sota-aikana, itse asiassa tuossa määritelmässä ei ainakaan pölhön siteerauksessa edes mainita sota-ajan kevyitä ratoja vaan ainoastaan maa-aineksen tms. kuljetus, metsä- ja kaivosradat jne. Kopioin em. keskustelusta omasta kommentistani:

"(...) tutkielmassa on hyödyllistä käsitteen määrittelyä käsitteille Rautatie, Rata ja Kenttärata. Rautatie on Pölhön mukaan rata, joka on avattu yleiselle liikenteelle. Rata on rakenteeltaan rautatien kaltainen, mutta ei avattu yleiselle liikenteelle ja käytetään vain omistajansa tuotteiden kuljettamiseen. Kenttärata (Pölhön mukaan sakaksi de:Feldbahn, on myös en:Feldbahn) on käytöltään radan kaltainen, mutta rakenteltaan kevyempi. Sen ja radan raja voi olla liukuva. (Pölhö 1972:1) Tämä kaikki on esitetty ilman lähdettä, joten siihen kannattaa etsiä muu lähde. Lähdeluettelossa annetaan kuitenkin lähde: Arvo Lönnroth (1934). Tiet jä Kenttäradat, Keuruu. Mutta tähän siis ei ole tuossa viitattu. Tämän jälkeen kenttärata määritellään Otavan ison tietosanakirjan (1962) mukaan (OIT 4, palsta 803-804) rautatien keveimmäksi muodoksi, jota käytetään rakennustyömailla, teollisuuslaitoksissa (mm. tiilitehtaissa), maataloudessa lannan, suomaan ym. kuljetukseen, metsänhakkuissa kaivoksissa. Tämä tietosanakirjamääritelmä poikkeaa määrittelystä artikkelissa Kenttärata, jossa käsitellään vain sota-ajan kenttäratoja (interwikinä on en:Trench railways, de:Trench Railways). Myös ainakin yllä viitatussa vuoden 1961 peruskartassa on ollut sama määritelmä käytössä kun tuo Hanhisuon rata on siinä määritelty kenttäradaksi. Ainakin en-wikissä sota-ajan kenttäradat [[en:Trench railways) esitetään kenttäradan (en:Feldbahn) yhtenä alatapauksena. (Voin kopioida tai linkittää tämän artikkelin Kenttärata keskustelusivulle. Koska en ole rautatieharrastaja, en aio perehtyä tähän enempää."

--Urjanhai (keskustelu) 23. marraskuuta 2015 kello 19.51 (EET)[vastaa]