Keskustelu:Keisarileikkaus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Artikkelin nimi on Keisarinleikkaus, artikkeli alkaa Keisarileikkaus, hakusanasta keisarileikkaus on uo tähän Keisarinleikkaukseen. Ken tietää oikean vastauksen, korjatkoon tai muokatkoon molemmat oikeiksi vaihtoehdoiksi. --jeepo 19. lokakuuta 2006 kello 20.41 (UTC)

Keisarileikkaus on oikea muoto tosin nykyään molempia taidetaan käyttää liki yhtä paljon.. --Anr 20. lokakuuta 2006 kello 09.19 (UTC)
Artikkelissa voisi ehkä jopa ottaa esille tämän, että keisarinleikkaus on usein n:llisessä muodossaan. Jos 50 prosenttia netissä käytetystä sanasta on "väärässä" muodossa, niin se on aika paljon. Muotoa "keisarin" voi perustella, jos kyse oli todella keisarin syntymisestä tai jos keisari sääti lain leikkauksista. 193.110.108.67 23. lokakuuta 2008 kello 17.45 (EEST)[vastaa]

Lex caesarea[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelissa sanotaan: "On myös esitetty, että keisarileikkauksen nimitys johtuisi Caesarin aikana käyttöön otetusta laista, lex caesareasta, jonka mukaan raskauden loppuaikana kuolleelle naiselle olisi tehtävä kohdunavaus lapsen pelastamiseksi.". Historia-lehden 7/2024 mukaan laki kuitenkin sädettiin jo Numa Pompiliuksen aikana n. 700 eaa. Leikkauksen nimi tulee ilmeisesti latinan sanasta caesura (leikkaus).

Pliniuksen mukaan yksi tälla tavoin syntyneistä lapsista oli eräs Julius Caesarin esi-isistä. Hänet tunnettiin toimenpiteen jälkeen yksinkertaisesti Caesarina, ja nimi siirtyi hänen jälkeläisilleen. PauliKL (keskustelu) 16. huhtikuuta 2024 kello 16.09 (EEST)[vastaa]