Keskustelu:Kehittyneet luukalat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mikäköhän on ollut tässä käytettyjen suomenkielisten nimien lähde ? Itselläni oli aiemmin lainassa Markku Varjo, Lauri Koli ja Harri Dahlström: Maailman kalojen nimet, s. 61. Vanamo, 2004. ISBN 951-9108-13-0. josta tiedän tarkistaneeni että hammaskillit on validi heimonnimi, niinpä vaihdoin sen killit-heimon tilalle esimerkkeihin. "Lohiahvenet" ja "välskärit" kuulostavat ehkä vierailta. --Tappinen 5. kesäkuuta 2008 kello 18.45 (UTC)

Kopioin listan törkeästi suoraan Viuhkaeväiset -sivulta, eli ei harmainta aavistusta. Pitänee katsella sen sivun historiaa. Tämä kelvatkoon minulle varoitukseksi lähteettömään tekstiin luottamisesta. --albval 6. kesäkuuta 2008 kello 06.44 (UTC)
Listan on näemmä sinne lisännyt Käyttäjä:Norr yhteenvedolla lahkojen lista en-wikistä (FishBase), + suom. nimistö (Varjo et al.) --albval 6. kesäkuuta 2008 kello 07.19 (UTC)
Oliskohan aikaisempi Varjo et al. ? Eipä olekaan; ko. sivun lähteenä mainitaan tuo Varjo 2004. Hmmh, pitäiskö kiivetä kirjastonmäelle ? --Tappinen 6. kesäkuuta 2008 kello 20.13 (UTC)

"Uusviuhkaeväiset"[muokkaa wikitekstiä]

Onko termille "uusviuhkaeväiset" asiallista kirjallista lähdettä? Biologian sanakirjan (Tirri ym. 2001) hakusana on Neopterygii, vastaavaa suomenkielistä termiä ei esitetä. Ilmeisesti siis tuota vanhempaa nimeä ei ole. Tänne termi näyttää olevan poimittu Mikko Haaramon sivuilta. Ko. sivusto on verraton tiedonlähde ja uskomaton työnäyte. Se on kuitenkin yksityisen opiskelijan henkilökohtainen sivusto, ja siksi, ja efemeraalisuutensakin takia sitä ei pidä hyväksyä WP:n nimistölähteeksi, eikä muuksikaan lähteeksi (paitsi aiheesta muualla-tasolla). Tunteeko joku on asiallisesti julkaistua 2000-luvun nimilähdettä? --norr 27. kesäkuuta 2008 kello 12.26 (UTC)

Nimen lähde on huonoin mahdollinen, eli Viuhkaeväiset -artikkeli, wikiähän ei sais käyttää lähteenä ikinä:-) Minulla ei ole aavistustakaan paremmasta lähteestä, Varjo et al ei ilmeisesti tätä tunne? "Suora suomennoshan" tuo tieteellisestä nimestä käytännössä on. --albval (keskustelu) 27. kesäkuuta 2008 kello 17.46 (UTC)

Asiallista lähdettä uusviuhkaeväiset-termille ei näytä puoleen vuoteen ilmaantuneen. Termi ei myöskään nimenomaan ole suora suomennos tieteellisestä nimestä. Niinpä:

  1. Hylätään termi uusviuhkaeväiset ja siirretään artikkeli Neopterygii-nimelle
  2. En lähde käsin poistamaan kaikista kalalaatikoista (taksobokseista) uusviuhkaeväiset-termiä, mutta joku asiaa ymmärtävä voisi ajattaa tuollaisen muutoksen botilla (kiitos). (Välttämättä tätä tasoa ei boksissa tarvita ollenkaan).
  3. Ei taida olla järkevää ylläpitää samanlaista pitkää lahkojen luetteloa sekä tällä että Viuhkaeväiset –sivulla, koska niiden päivittäminen ei kuitenkaan sujuisi synkroonissa. Viuhkaeväiset on tärkeämpi sivu, joten pidetään luettelo siellä ja poistetaan se tältä sivulta.--norr 12. helmikuuta 2009 kello 17.19 (EET)[vastaa]
Kannatan, artikkelin jo siirsinkin. Uusviuhkaeväiset-sana onkin jo useimmista bokseista aikaisemmin hävitetty --albval (keskustelu) 12. helmikuuta 2009 kello 17.21 (EET)[vastaa]