Keskustelu:Kansakunta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pitäisi selvittää, miten käsite "kansakunta" eroaa käsitteestä "kansa" (eli etninen ryhmä). Tällä hetkellä artikkelien määritelmät ovat oleellisesti samat, eikä artikkelissa muutenkaan selvitetä eroa. Enkkuwikin mukaan kyseessä kuitenkin olisivat eri käsitteet ja ero perustuisi siihen, että kansakunta liittyy tiettyyn valtioon. --ML 12. lokakuuta 2007 kello 14.09 (UTC)


"Kansakunnan käsite syntyi 1700- ja 1800-luvun nationalismin seurauksena Euroopassa, kun eri valtiot alkoivat selkeästi eriytyä ja muodostaa omia kulttuureitaan."

Mitäköhän ihmeen satua tämäkin taas on? Eivät valtiot selkeästi eriydy / muodosta mitään / harrasta ylipäänsä mitään intentionaalista toimintaa. Jos 1800-luvun jne tekstejä lukee, niin aika selvää on, että nationalismi on noussut sitä kannattaneiden ihmisten ajamana. Jotkut ovat olleet sen kannalla, ja yrittäneet sitä edistää mm omalle kulttuurialueelleen historiallisia eepoksia etsimällä / tekemällä (kuten Kalevala), tietyn valitun kielen formalisointia & opettamista tietyllä alueella ajamalla... Ja toiset taas ovat olleet sitä vastaan/ ajaneet muunkaltaista nationalismia tms. Ja lopulta sitten jotkut ovat päätyneet myös oman 'kansallisvaltion' perustamaan.

Omien kulttuurien muodostus tässä on ehkä ainoa oikea sanamuoto, mutta siinäkin valtio subjektin paikalla on silkkaa valehtelua.

"Kansakunnan käsite onkin ennen kaikkea arvokysymys"

Mihinkäköhän ihmeeseen tämä perustuu? Onkohan tässä nyt muotoiltu lause huonosti kun ei tämä oikein sano mitään?--Ioooi 9. maaliskuuta 2011 kello 20.09 (EET)[vastaa]

Artikkelin tila 8/2013[muokkaa wikitekstiä]

Jäsensin johdantoa nyt toisella tavalla, nyt se erittelee kansakuntaa (engl. nation) enemmän suhteessa etnologiseen "kansaan" (engl. people, esim. Jewish people). Tarkoitus on selventää, että kansakunta on selkeästi poliittinen ja kansa kulttuurinen termi. Politiikassa toki tavataan käyttää "kansan" käsitettä keräämään kannatusta (parhaana esimerkkinä "Kyllä kansa tietää"), mutta tietosanakirjayhteydessä lienee järkevämpää eritellä käsitettä etnologian yhteydestä käsin. --avanninen (keskustelu) 19. elokuuta 2013 kello 00.00 (EEST)[vastaa]