Keskustelu:Kaliiperi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Helppo käsite, josta jokaisella on varmaan jonkinlainen tuntuma, mutta jotenkin se on vaan vaikea kirjoittaa yksiselitteisesti. Voisiko joku tarkkasilmäinen vielä tarkistaa, että puurot ja vellit ovat omilla lautasillaan? Asetermistöä on aina hieman hankala kirjoittaa helppotajuiseksi, mutta ensimmäiseksi yritykseksi tuo nyt ei varmaan ihan luokaton ole. Yhdistin siis "kaliberin" "kaliiperiin" ja täydensin artikkelia + tein redirectit. --Jaakonam 12. heinäkuuta 2006 kello 09.37 (UTC)

"rynnäkkökiväärin .223 (nk. NATO-kaliiperi)" Yhdysvaltain armeija käyttää metrijärjestelmää ja myös kaliiperit ovat milleissä, esim tässä 5.56x45. Nato-kaliipereja (oikeasti koko patruuna on standardisoitu) on jos jonkinlaisia pistoolista ylöspäin. Siviilimarkkinoilla samoja pateja kyllä myydään tuumamitoillakin.82.181.150.151 25. lokakuuta 2006 kello 19.53 (UTC)

Tuo kaliiperin määrittely piipun tai putken pituusmittana on aika outo. 11 vuotta SA:ssa palvelleena ja aika monee aseeseen tutustuneena ei moinen tullut vastaan. 155 K 83 kanuunan mallina ilmoittaa putken kaliiperin sisähalkaisijan muodossa (155mm). Putken pituudella verrattuna kaliiperiin on tavattu erottaa haupitsit kanuunoista - putken pituus kertaa sisähalkaisija - haupitsilla se on alle ja kanuunalla yli 25x. Tämä on nyrkkisääntö ja näillä pyssyillä on muitakin oleellisia eroja. Muutoin kuin kaliiperista puhutaan, ei putken pituudella ole mitään väliä. Kommentin jätti Amaeela (keskustelu – muokkaukset).

Muokkaa rohkeasti sivua mikäli tiedät sen olevan väärässä, ja ilmoita mieluiten myös lähde mihin tieto perustuu. --Zxc 14. helmikuuta 2007 kello 21.57 (UTC)
Haupitsi vs. kanuuna -asetelmassahan se on juuri kuten ilmaisit, eli tykki erotellaan toisesta putken pituudella ja kaliiperin avulla. Vaikka kyseessä onkin harvemmin nähty tapa käyttää kaliiperia mittayksikkönä, kyllä meille aliupseeri- ja reserviupseerikoulussakin asiasta mainittiin. Myös Puolustuvoimien kenttätykistön kalustoesittelykin käyttää termiä rohkeasti. Lähteistin kirjoittamani virkkeet. --Jaakonam 15. helmikuuta 2007 kello 10.05 (UTC)


Kaliiperi ja patruunan koko[muokkaa wikitekstiä]

Jos kahdessa aseessa on sama kaliiperi niin sopiiko niihin samat patruunat. Eli kun Suomi-konepistoolin kaliiperi on 9 mm niin käyvätkö siihen samat patruunat, kuin pistooliin, jossa on 9 mm patruunat. Legendaarisen Ukko-Pekka -kiväärin (M 39) kaliiperi on 7,62 mm eli sama kuin Suomen armeijan nykyisen perusaseen Rk 62:n. Sopiiko molempiin aseisiin samat patruunat? 81.17.199.19 19. joulukuuta 2009 kello 20.34 (EET)[vastaa]

En tiedä kannattaako näin vanhoihin juttuihin vastatakaan, mutta vastaus olisi kai lähinnä "ei välttämättä". Saman läpimittaisia, mutta erilaisia patruunoita on vaikka kuinka paljon. Esim .38 Special on myös läpimitaltaan 9mm, mutta ei se silti toimi 9mm Parabellum -pistooleissa tai päinvastoin. Suomi KP sen sijaan käyttää nimenomaan Parabellum-panoksia, eli siihen käyvät pistoolin panokset (siksi se onkin konePISTOOLI). Moderneissa aseissa tämäkään ei välttämättä pidä paikkaansa, koska nykyisillä ruudeilla on tehty normaalia tehokkaampia 9mm+P yms. patruunoita, jotka saa kyllä ladattua mihin tahansa pistooliin, mutta se saattaa räjähtää jos niitä käyttää... 62.78.251.108 17. maaliskuuta 2014 kello 11.41 (EET)[vastaa]