Keskustelu:Käthy

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Käsittääkseni Mannerheim vaati, että hänen hevosillaan oli tietty harvinainen askeltamistyyli. Päteekö tämä myös Käthyyn ja kannattaisiko mainita? Muistelen, että M. piti tällaista hevosta vähemmän rasittavana ratsastaa ja oli tottunut niihin jo Aasian-matkallaan. --Juha Kämäräinen 7. syyskuuta 2006 kello 17.13 (UTC)

Mikähän tämä toivottu askeltamistyyli voisi olla? Ratsastajapatsaan kohdallahan on esitetty epäilyjä, että Käthy olisi mennyt passikäyntiä, mutta tämähän ei pidä paikkaansa. Ensinnäkään se hevonen ei ole suoranaisesti Käthy (mikä artikkelissakin mainitaan) ja toiseksi Käthy ei mennyt passikäyntiä. Toiveena on ainakin noiden käyttämieni lähteiden mukaan ollu vain "tasaisesti asteleva". --Hanna V 7. syyskuuta 2006 kello 20.09 (UTC)
Käydessäni päämajamuseossa siellä mielestäni jossain infotaulussa sanottiin, että Mannerheimin suosima tyyli olisi ollut sellainen, että hevonen siirtää saman puolen jalkoja yhtä aikaa; sitähän passikäynti kai tarkoittaa ja että tämä mieltymys olisi peräisin hänen pitkiltä ratsastuksiltaan Aasian-matkalta. Uskoakseni mainintoja tästä löytyy M:n elämäkerroista. Minulla ei valitettavasti ole niitä nyt juuri käsillä. Käthyyn se ei siis kuitenkaan pätenyt?--Juha Kämäräinen 9. syyskuuta 2006 kello 10.09 (UTC)
Kyllä, passi on juuri tuollainen kamelimainen askellus, jossa saman puolen jalat astuvat samaan aikaan. Tähän ei ole nyt lähdettä antaa, mutta tuosta Ratsastajapatsaasta kun on ollut keskusteluja, muistelen lukeneeni että Käthy ei mennyt passikäyntiä. Tästä on tosin aikaa, että voin muistaa väärinkin... Noissa kirjoissakaan, mitä minulla on hyllyssä, ei ole sellaisia kuvia joista näkyisi. Parhaitenhan asian voisi todeta, jos olisi saatavilla joku videonpätkä, jossa Käthy kävelee :) Sellainen passimainen käynti on muuten ainakin nykyisin erittäin epätoivottu ominaisuus ratsuilla. --Hanna V 9. syyskuuta 2006 kello 12.02 (UTC)
YLE:llähän on nyt nähtävillä netissä arkiston aarteita. http://www.yle.fi/elavaarkisto/ Löytyisiköhän sieltä joku pätkä Mannerheimsita ratsastamassa. Oik. ylänurkassa on haku, josta sain Mannerheimilla 32 osumaa, mutta en saanut näkyviin ensimmäistäkään, kun puuttuu joku ohjelma enkä ehdi nyt ladata. --Ulrika 9. syyskuuta 2006 kello 12.14 (UTC)
Katselin niitä 1940-luvun pätkiä tuolta, mutta ei oikein ollut ratsastuskohtia. Sen "Sotilas palaa Venäjältä Suomeen" -filmin puolessa välissä oli ratsastusta, mutta hevonen oli väärä :) Käthyn kuva löytyy tuolta [1], jos joku muu jaksaa bongailla. Tuossa valokuvassa näyttäisi kyllä kävelevän normaalisti. --Hanna V 9. syyskuuta 2006 kello 13.53 (UTC)
Mutta katsopas siitä mainitsemastasi valokuvasta M:n molemmin puolin olevia hevosia. Eikö ne selvästi mene passia? --Ulrika 9. syyskuuta 2006 kello 13.58 (UTC)
Olen kyllä tuijottanut kaikkia kuvia tässä niin kauan että on silmät ihan ristissä, mutta eivät ne minusta passikäyntiä mene. Aika tukevasti näyttäisi olevan kolme jalkaa maassa. En nyt vannomaan mene, ja yhden kuvan perusteella ei voi kovin lopullisia johtopäätöksiä tehdä. Kävelykuvia [2] ja passia [3], joskaan passikäynnissä liikerata ei ole noin iso. --Hanna V 9. syyskuuta 2006 kello 14.36 (UTC)
En ole elävässä elämässä nähnyt passia kuin koiralla, joten arvailin vain. Ja varmaan sopivasta kulmasta sopivalla hetkellä laukaistuun kameraan saa käynnistäkin vähän passimaisen kuvan. --Ulrika 9. syyskuuta 2006 kello 14.57 (UTC)
Juu, itsekin katsoin pitkään varsinkin sitä kuvassa oikealla olevaa hevosta. Yhdestä kuvasta on kyllä paha sanoa. Passikäynti on ollut ilmeisesti aiemmin suosiossa, että sikäli kyllä ihan mahdollista että Mannerheimin ja kumppaneiden hevoset olisivat sitä menneet. Ei se kyllä minusta mitenkään miellyttävältä tunnu :) Ja kuten aiemmin totesin, nykyisin sitä pidetään virheenä. --Hanna V 9. syyskuuta 2006 kello 17.52 (UTC)

Kuolinajankohta[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelin mukaan "Käthy kuoli helmikuussa 1953", mutta muistomerkkiin on selvästikkin taottu vuosiluku 1952. Kumpaa tässä nyt on tarpeen muokata, muistomerkkiä vai Wikipediaa? Sinänsä mielenkiintoista, jos oikea vuosiluku on 1952, koska kuolinajankohta olisi tuolloin tasan yksi vuosi isännän hautajaisista (helmikuu). --Sumafi 10. maaliskuuta 2009 kello 13.55 (EET)[vastaa]

Olen itsekin ihmetellyt kivessä olevaa vuosilukua, mutta ainakin Siittolanmäki-kirjassa ja Sukupostissa, jotka on artikkelissa lähteinä mainittu, kuolinvuodeksi sanotaan 1953. --Hanna V 12. maaliskuuta 2009 kello 21.16 (EET)[vastaa]