Keskustelu:Joshua Rifkin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Olen kiinnittänyt huomiota ristiriitaiseen kirjoitustapaan H-mollimessu - h-mollimessu mutta ajatellut, että isolla kirjoittava pitää sitä sävellyksen nimenä. --Ulrika 31. elokuuta 2006 kello 15.09 (UTC)

Musiikissa perinteisesti mollit kirjoitetaan pienellä ja duurit isolla, eli h-mollimessu, mutta C-duurisonaatti. Terho Itkosen Kielioppaassa sanotaan seuraavaa: "Nominatiivimuotoisella substantiivilla alkavia yhdyssanoja ovat myös sävellysten nimet, joiden alkuosa ilmaisee sävellajin ja loppuosa sävellyslajin, esim. C-duurimessu, d-molliviulusonaatti.". --Joonasl (kerro) 1. syyskuuta 2006 kello 07.58 (UTC)
Vastauksesi jäi ensin hämäräksi, mutta kaivoin esiin oman 15 vuoden takaisen Itkoseni, ja löysin sieltä seuraavan: "Sävellysten nimet ovat yleisnimiä [ja kirjoitetaan siis pienellä], jos nimen ensimmäisenä osana on sävellystyypin ilmaiseva sana, esim. Mozartin pianokonsertto, D-duuri." Siteeraamasi virke on yhdyssanoja käsittelevästä kohdasta eikä siis ole ohje tähän tapaukseen. Ja tosiaan, tiedän kyllä, että mollit kirjoitetaan pienellä, duurit isolla. --Ulrika 2. syyskuuta 2006 kello 07.31 (UTC)