Keskustelu:Joel Vilkki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Wikipediassa on niin paljon artikkeleja turhanpäiväisistä kansainvälisen viihdekulttuurin aiheista, että on täysin naurettavaa pelleilyä kyseenalaistaa asiallista artikkelia merkittävästä kotimaisesta oman alansa vaikuttajasta.

Paikallishistoria on täysin hyväksytty ja kannatettava aihepiiri Wikipediassa ja Someron paikallishistoriassa Joel Vilkki on merkittävä henkilö.

Mikä tekee paikallishistoriasta vähemmän merkittävää kuin joutava viihdehömppä, esim. luettelot television viihdesarjojen jaksoista? Jos sallittua on joutava viihdehömppä mutta kiellettyä paikallishistoria, Wikipedia ei ole enää vapaa vaan viihdepelleilyn kannattajien sensuroima tietosanakirja.

Joel Vilkki toimi kauemmin kuin kukaan muu Someron yhteiskoulun rehtorina ja oli merkittävä pedagogi ja kulttuurivaikuttaja paikkakunnallaan. Vilkin aikaa Someron yhteiskoulun rehtorina on käsitelty mm. Sampo Haahtelan romaanissa Idealistit.

Vilkki oli myös esperanton pioneereja Suomessa ja mm. vieläkin käytössä olevan sanakirjan kirjoittaja. Ainutlaatuista oli myös esperanton ottaminen koulun oppiaineeksi Vilkin aikana. Vilkin oppilaana esperantoa opiskeli mm. M. A. Numminen.

Puisto, jonka Vilkki kasvatti omistamansa Kiiruun talon ympärille on Someron keskustaajaman eräs keskeinen maamerkki. --Urjanhai 24. elokuuta 2008 kello 21.25 (EEST)[vastaa]

Ilmeisen merkittävä siis--Omq 24. elokuuta 2008 kello 21.30 (EEST)[vastaa]
Henkilöitä arvioidaan sen mukaan, mitä he ovat tehneet, eikä sen mukaan, koska he ovat eläneet. Historiaan kuuluminen ei siis ole merkittävyyden tae - saatetaanhan paikallishistoriassa (mikrohistoriassa) käsitellä vaikka kioskin myyjää, jos tämä on jonkun mieleen jäänyt.
Todellisista merkittävyysperusteista tiedämme artikkelin perusteella toistaiseksi, että Joel Vilkki on ollut rehtori. Ovatko kaikki rehtorit automaattisesti merkittäviä? Tuskin. Osa on, mutta eivät läheskään kaikki, jos edes enemmistö. Koska useat koulut tuppaavat olla merkittäviä, sitä lie myös Someron yhteiskoulu. Jos Joel Vilkillä on ollut vaikutus Someron yhteiskouluun, voidaan Vilkistä kertoa siellä.
Artikkelissa kerrotaan, että Vilkki oli esperanton pioneereja Suomessa. Mitä tämä tarkoittaa? Keskustelusivulla kerrotaan, että hän on vieläkin käytössä olevan sanakirjan kirjoittaja. Kuinka suuri on tuo sanakirja, oliko Vilkki yksi useista kirjoittajista, pääasiallinen kirjoittaja vai ainut kirjoittaja?
Artikkelissa ei kerrota mitään puistosta, mutta keskustelusivulla se mainitaan. Mitä konkreettisesti tarkoittaa "keskeinen maamerkki"? Millä tavalla puisto on niin merkittävä, että sen kasvattajasta tulee merkittävä? "Keskeinen maamerkki" voi tarkoittaa läpikulkijalle aivan eri asiaa kuin paikkakuntalaiselle.
Artikkeli pitäisi kirjoittaa niin, että lukijalle ei jää epäselvyyttä henkilön merkittävyydestä. Ja tietenkin kaikelle artikkelissa kerrotulle pitää olla lähteet. Samulili 24. elokuuta 2008 kello 21.47 (EEST)[vastaa]
Kommenttini kirjoittamisen aikana Urjanhai lisäsi tietoa myös artikkeliin. Toivoisin vielä lähteitä ja täydennystä, mutta se, että henkilön mukaan on nimetty katu, riittää minulle osoitukseksi siitä, että objektiivisesti arvioiden henkilö on wiki-merkittävä. Samulili 24. elokuuta 2008 kello 21.50 (EEST)[vastaa]
Isoisänikin mukaan on nimetty tie kun kaikille teille piti saada nimi. Kyseisen tien varrella ei tosin asunut ketään muita ja sukunimikin on jätetty pois, mutta kuitenkin.. :) --Harriv 24. elokuuta 2008 kello 21.53 (EEST)[vastaa]
Mielessäni kävi kirjoittaessä tällaiset paavontiet ja aholantiet, mutta en jaksanut kirjoittaa enempää, laiskotti :-p Tarkoitin omassa kommentissani erityisesti "Etunimi Sukunimen tie"-tyyppisiä teitä tai katuja. Samulili 24. elokuuta 2008 kello 21.57 (EEST)[vastaa]

Kylläpä käyttäjä Thi pisti artikkelin järjestykseen. Tällainen käsittely olisi tervetullutta monessa muussakin artikkelissa.--Urjanhai 24. elokuuta 2008 kello 22.40 (EEST)[vastaa]