Keskustelu:Islamin profeetat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Profeetta-opin esittely perustuu Hämeen-Anttilaan, joka käyttää sen alkulähteenä yksinomaan Koraania. Voisi kuitenkin olla fiksumpi ottaa islamin profeetta-käsityksen lähtökohdaksi se, miten islamin oppi-isät tulkitsevat Koraanin oppeja profeetoista (näitä oppeja on Koraanissa useita, kuten artikkelikin toteaa).

Tällöin avainasemassa on Ibn Ishaqin kadonnut teos. Sitä on eri lainauksista (mm.Tabari) ennallistanut Newby. Ei siis mennä Koraanista päättelemään mitään islamista (erään hadithin mukaan sellaisen tekijä on ansainnut tulisen istuimen), vaan annetaan islamin auktoriteettien puhua.

Hämeen-Anttilan linjaus perustuu tietysti hänen käsitykseensä, että Muhammed olisi tehnyt Koraanin. Tällöin teksti olisi suoraan käytettävissä "oikean" eli Muhammedin antaman islamin restauroimiseen ja riippumatta myöhemmistä islamin tulkinnoista. Muhammed olisi siis suoraan länsimaisen kafirin hyppysissä.

Jos näin ei ole, on parempi puhua "aidosta" islamista vasta Ishaqin ja Hishamin ynnä muiden käsittelyn jäljiltä.

Jos taas puhutaan Koraanin profeetta-kuvasta, se on tehtävä erillään islamista ja puhuttava vain Koraanista. Suuri osa Koraanin teksteistä on selvästi ajalta ennen islamia.Toivo ja Toivo (keskustelu) 13. elokuuta 2019 kello 22.14 (EEST)[vastaa]

Alkujuuret ja pyhät kirjoitukset[muokkaa wikitekstiä]

Islamin tehtävänä ei ollut kumota juutalaisuutta ja kristinuskoa, vaan puhdistaa ja palauttaa ne alkuperäiseen yksijumalaisuuteen. Näin ollen islamin profeettojen päätarinat ovat tuttuja myös juutalaisille ja kristyille.

Muhammedin uran alun Mekan kaudella näihin uskontoihin suhtauduttiin myönteisesti, mutta Medinan kaudella ilmestyksissä tehtiin ero juutalaisuuteen ja kristinuskoon. Koraanin mukaan juutalaiset ja kristityt luopuivat profeettojensa opetuksensa ja vääristelivät tietoisesti tai tahtomattaan pyhiä kirjoituksia.

Poistin koko luvun. Syy siihen, miksi profeettojen päätarinat olivat tuttuja juutalaisille ja kristityille esitetään luvussa vain islamin omasta näkökulmasta. Muhammedin urasta ei ehkä enää pitäisi puhua vain faktana. Koraanin suhde juutalaisiin ja kristittyihin on todellisuudessa myös vaihteleva, ei ole yhtä kantaa.

islamin suhde aiempiin uskontoihin esitetään lisäämässäni uudessa tekstissä mielestäni objektiivisemmin. Myöhemmin syntynyt islam omaksui vanhaa muualta. Toivo ja Toivo (keskustelu) 14. elokuuta 2019 kello 00.38 (EEST)[vastaa]