Keskustelu:Haltija

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

ööh... Olisiko kuitenkin Haltia parempi otsikko? Kuten artikkelissakin sanotaan, haltija on henkilö jolla on hallussa jotain (huono artikkelin aihe), haltia on se suippokorvainen tonttu (hyvä artikkelin aihe). --Farside 16:08 syys 6, 2004 (UTC)

Tästä aiheesta vängätään englanninkielisessä Wikipediassa. Olin alunperin samaa mieltä kuin sinä, mutta tulin sitten siihen tulokseen, että haltija on jokin joka hallitsee tai pitää hallussaan jotain. Nykyään haltijoiksi kutsutaan lähinnä vain ihmisiä, mutta ennen uskottiin muihin olentoihin jotka hallitsivat asioita. Oikea muoto on siis nimenomaan haltija, ellei puhuta esimerkiksi Tolkienin (suomentajan keksimistä) haltioista (jotka eivät varsinaiseti liene samoja olentoja). Tietoni haltijoista ovat varsin hatarat enkä esimerkiksi ole varma ovatko myyttiset haltijat aina tonttujen kaltaisia olentoja vai voivatko ne yhtä hyvin muistuttaa kummituksia tai muita henkiolentoja. Asiaa ei auta se, että tietoni tontuistakin ovat varsin hatarat. ;-) Tämä aihe rupesi vaivaamaan, joten kirjoitin tämän artikkelin, jos vaikka tietoa tulisi lisää. --Lakefall 16:43 syys 6, 2004 (UTC)
Oho! Suomen kielen perussanakirja sanoo samaa. Siellä ei edes ole haltia-sanaa. Tätä olisi hauska tutkia enemmänkin. Mutta toistaiseksi, koska Suomari on jumalan sanasta seuraava, tämä voi minun puolestani olla vielä näin. --Farside 17:01 syys 6, 2004 (UTC)
Mahtaakohan tästä asiasta olla yhtä suurta totuutta kun haltija ja haltia ovat henkiolentoa tarkoittavassa merkityksessään niin vanhoja sanoja, että molempia lienee käytetty. Nikke 28. heinäkuuta 2005 kello 14:06:08 (UTC)
Lisään vielä, että Martti Haavio käyttää Suomalainen mytologia -teoksessaan muotoa haltia. Nikke 28. heinäkuuta 2005 kello 14:09:20 (UTC)
Ehdotan, että koska kielitoimisto ehdottaa muotoa "Haltija", niin me käytämme siksi muotoa "Haltia". --128.214.200.126 21. marraskuuta 2005 kello 09:08:21 (UTC)
Hölö hölö. (Juuri sen tasoinen kommentti kuin edellinen mielipide ansaitseekin)

Mainittakoon, että agraarisuomen sanakirja (joka tunnetaan myös nimellä Nykysuomen sanakirja, aineisto kerätty ilm. v:na 1928-1939) mainitsee sekä haltijan että haltian, mutta haltija mainitaan ensisijaisena ja haltia = haltija, ts. mitään merkityseroa sanoille ei anneta eli molemmat tarkoittavat yhtä laillla henkilöä, jonka hallinnassa jokin on, kuin yliluonnollista olentoakin, josta merkityksestä todetaan "luonnossa, asumuksessa tms. vallitsevaksi kuviteltu yliluonnollinen olento, suojelushenki; saduissa ym. yleisemminkin: henki, keijukainen tms." Muita haltija-alkuisia sanoja ovat mm. haltijahenki, haltijatonttu ja haltijaolento (esimerkkinä käytöstä annetaan "Haltijaolennoksi muuttunut vainajan henki")/ JMA.

Haltija ja haltija[muokkaa wikitekstiä]

Tarvitaan eri artikkelit aiheista haltija (mytologinen olento) ja haltija (oikeudellinen käsite).--130.234.5.136 26. helmikuuta 2007 kello 10.01 (UTC)

Olen todella samaa mieltä! Jos kielitoimisto todellakin(?) suosittelee kyseistä muotoa!--matruusi 14. maaliskuuta 2008 kello 02.24 (UTC)

Tälle sivulle tulevat Wikipediaan tallennujen tiedostojen tehkijänoikeuden haltijaa koskevat linkit.
Haltijan historia on sikseen, kun varsinaista omistamista vähempi tunnettiin, mutta toki erinäisillä omaisuuksilla oli jo haltijansa.
Tuskin ne Vapaamuuraritkaan sen enempi mytologiaa ovat. --Propaganda 16. joulukuuta 2008 kello 19.12 (EET)[vastaa]

Kyllä se näin on, että haltija ja haltia merkitsevät aivan eri asiaa. Jos omistan talon, olen todennäköisesti taloni haltija, saunassa sitten saattaakin asustaa haltiatonttu. Haltia on olento, joidenkin mielestä taru-sellainen, joidenkin mielestä ei. Suomen kielessä j-kirjain on tekijän nimissä kuten haltija, luistelija, vartija jne. –Kommentin jätti 188.238.212.108 (keskustelu) 11.11.2012 kello 21.39

Kyseisellä kannallahan moni on, mutta vastaansanojiakin yksiselitteiselle jaottelulle riittää – muun muassa Kielitoimisto. Tästä on mielestäni ihan kelvollinen erittely artikkelin kappaleessa Etymologia ja kirjoitusasu. – Haltiamieli 12. marraskuuta 2012 kello 00.31 (EET)[vastaa]

Haltian vakiinnuttanut kertoo haltijoista[muokkaa wikitekstiä]

Kersti Juva on Kalevan mukaan sanonut, että taruolennonkin pitäisi olla kieioppisääntöjen mukaan j:llä mutta hän pitää omaa ratkaisuaan /siis ilman j:tä) "virheellisyydestä" huolimatta oikeana. Kersti Juva: Haltioiden pitäisi olla haltijoita Kaleva 1.8.2013. --Tappinen (keskustelu) 2. heinäkuuta 2014 kello 22.15 (EEST)[vastaa]

Niin, siinä tapaus jossa ei kaiketi ollut luettu Wikipediaa tai luotettu luettuun. Ainakin kuvittelen selostaneeni artikkelissa edes välttävästi kirjoitusasusta vuosien mittaan käytyä keskustelua ja eri puolten argumentteja. Artikkeli viittaa nykyisellään tuohon Juvan bloggaukseen hiukan ohimennen, mutta olen ajatellut, ettei sitä tarvitsisikaan käsitellä juuri muuten kuin katalyyttina Suomen kielen lautakunnan kannanmuutokselle. Juvan saamasta palautteesta seurannut blogikirjoituksen post scriptumhan käytännössä enempivähempi kumosi alkuperäisen kirjoituksen pointit. – Haltiamieli 3. heinäkuuta 2014 kello 07.45 (EEST)[vastaa]