Keskustelu:Gottlob Frege

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Frege on mainittu Wikipediassa saksalaisena matemaatikkona. Kuitenkin hänet tunnetaan käsitykseni mukaan lähes ainoastaan filosofian ja logiikan saralla tekemistään tutkimuksista. Halusinpa vain sanoa.

http://en.wikipedia.org/wiki/Frege

--srz

Johtuu varmaan siitä, että en.wiki sanoo "Friedrich Ludwig Gottlob Frege (8 November 1848, Wismar – 26 July 1925, Bad Kleinen) was a German mathematician who evolved into a logician and philosopher. He helped found both modern mathematical logic and analytic philosophy." --TBone 7. helmikuuta 2006 kello 20.26 (UTC)
Joo. Tuokin artikkeli kuitenkin painottaa Fregen panosta logiikan ja filosofian saralla, matematiikasta ei paljoakaan puhuta. Luokituksena on "Western Philosophy 19th-century philosophy". Noh, eihän enwiki erehtymätön ole, mutta antaa ehkä tukea käsitykselleni, että luokitus on suomen puolella erikoinen. Koska en ole koskaan sivujen luokituksiin puuttunut, en uskalla nytkään... Voiko sivu olla useammassa luokituksessa yhtä aikaa?
Stanford Encyclopedia of Philosophy Fregestä
--srz
Toki voi olla useammassa luokituksessa. Varsin yleistä tällaisten "monitaitureiden" kohdalla. --TBone 7. helmikuuta 2006 kello 21.20 (UTC)
Fregen osalta on kuitenkin syytä huomata, että hän oli keskeisessä asemassa analyyttisen filosofian synnyssä. Siten, niin Fregelle kuin vaikkapa Russellille matematiikka oli kaiken perusta -- analyyttinen kieli, jonka tulisi toimia esimerkkinä luonnolliselle kielelle. Samalla matematiikka oli myös omassa totuuden kategoriassa, kuten Russellin kuuluisa 2 + 2 esimerkki osoittaa. Ehkäpä tästä syystä on aivan oikein pitää Fregeä matemaatikkona eikä yksin loogikkona (ja filosofina). Kyse ei siis ole varsinaisesta monitaituruudesta vaan yhdenlaisen maailmankatsomuksen peilaamisesta sen perinteisen alan ulkopuolelle, Fregen tapauksessa luonnollisen kielen alistamista loogisille operandeille. --78.27.82.90 18. elokuuta 2008 kello 13.44 (EEST)[vastaa]