Keskustelu:Geologinen aikataulukko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ehdotan, että artikkelit Geologinen aikataulukko, Kansainvälinen geologinen aikataulukko ja Geologinen ajanlasku yhdistetään ja jos tarvetta on (esim. pituus) jaetaan kahdeksi artikkeliksi. Muut sivut poistettaisiin ja uudelleenohjattaisiin syntyvään artikkeliin. Vaihtoehtoisesti artikkeleista pitäisi ainakin poistaa päälekkäisyydet ja ajantasaistaa ne.


A. ARTIKKELIN SISÄLTÖ (ehdotus)

1. (pää)väliotsikko

Suppea taulukko (Geologinen aikataulukko: Suuri geologinen aikataulukko)

  • tertiäärikausi pois, kvartääri omalle paikalleen tai pois (katso: miksi näin)
  • pitäisi kääntää (eonit vasemmalle puolelle ja epookki (ja alkamisaika) oikealle puolelle)

Tarkempi taulukko (Kansainvälinen geologinen aikataulukko, artikkelin eka taulukko)

  • ajantasaistus: tertiääri pois, kvartääri omalle paikalleen tai pois (katso: miksi näin)
  • vaihe -> ikä
  • Geologisen aikataulukon Laajan geologisen aikataulukon selitykset voisi siirtää tähän taulukkoon

Tarkempia kerrostumajakoja (Kansainvälisestä geologisesta aikataulukosta)

  • saattaisi sopia paremmin stratigrafia-artikkeliin (jos sellaista olisi), mutta sen puutteessa tähän väliin (voisi sitten joskus kaukaisessa tulevaisuudessa siirtää ja linkittää)

-miksi näin:

  • Tiedonhakija todennäköisesti tarvitsee juuri sitä suppeaa taulukkoa, joten sen pitäisi olla ensimmäisenä. Valitsin Geologisen aikataulukon taulukon, koska se on miellyttävämmän näköinen (=kokoinen) kuin Geologisen ajanlaskun taulukko. (Johtui siitä, että vuodet oli taulukon reunassa.)
  • Tertiäärikausi on poistunut käytöstä ja kvartäärikausi on nykyisin alamaailmankausi. Kvartäärin voisi joko pistää omalle paikalleen taulukkoon (ks. http://www.stratigraphy.org/cheu.pdf ) [minusta se saattaisi sotkea taulukon sopivan koon] TAI sitten kvartääristä (ja tertiääristä) voisi mainita heti väliotsikon jälkeen [kannatan tätä].
  • Ktaulukon käännöstä: kaikki taulukot, joita olen nähnyt, on juuri tuossa järjestyksessä (eonit vasemmalla). Lisäksi ICS:n taulukko on juuri tuossa järjestyksessä. Ks ylläoleva linkki


2. (pää)väliotsikko

Geologisen aikataulukon Laaja geologinen aikataulukko ja Geologisen ajanlaskun Kuvaileva aikataulukko voitaisiin yhdistää ja kirjoittaa auki. Aikakauden kuvailun voisi tehdä siten, että ensin on kyseisen kauden yleinen kuvailu (Geologisesta ajanlaskusta) ja sitten siihen kuuluvien epookkien kuvailu (Geologisesta aikataulukosta).

3. (pää)väliotsikko

Geologisen ajanlaskun Eliöryhmien ilmaantuminen -taulukko (24 h taulukko)

- miksi näin:

  • mielenkiintoista nippelitietoa
  • Geologisen ajanlaskun Aikajana pois, koska minusta se ei tuo mitään oleellista uutta tietoa taulukoihin.

4. muut otsikot

kaikkien lähteet ja linkit


B. ARTIKKELIEN MÄÄRÄ

Jos artikkelista tulee liian pitkä, väliotsikon 2 voisi erottaa omaksi artikkelikseen.


C. ARTIKKELIN NIMI

Pääartikkelin nimi voisi olla esim. Geologinen aika, Geologinen aikataulu, Geologiset ajanjaksot tai joku vanhoista nimistä

Kannatan Geologista aikaa tai Geologisia ajanjaksoja. Aika kuulostaa perusmuotoisemmalta kuin aikataulu tai aikataulukko ja jos artikkelista ei ole erotettu kakkoslukua pois (ja se on kirjoitettu auki) aikataulu/aikataulukko ei enää täysin sovi artikkeliin. Ajanlasku kuulostaa minusta enemmän ihmisen mittakaavalta kuin geologiselta mittakaavalta (en kyllä tiedä ajanlaskun määritelmää, joten tuo on vain oma tulkintani). Geologiset ajanjaksot olisi siinä mielessä hyvä, että on myös samanniminen luokka, se ei myöskään ota kantaa tekstin taulukkomuotoon ja ”ajanjakso”-sana on aika neutraali (voi sisältää kaudet, eonit ja muut).

Entä isojen ja pienten väliotsikoiden nimi ja mahdollisesti toisen artikkelin nimi?


D. MUUTA

ICS:n taulukossa (ks linkki yllä) on epookin yhteyteen merkitty sarja, kauden yhteyteen systeemi jne. Pistetäänkö ne jompaan kumpaan taulukkoon. (Systeemi, sarja ym. on materiaalinen referenssi kyseiselle ajalle. Siis: liitukauden aikana on kerrostunut sitä vastaava systeemi.) Jos ne pistetään, ne voisi pistää sulkuihin ja kehittää niille jonkin lyhyen selitystekstin. Ne voisi oikeastaan pistää kumpaankin taulukoon, sillä suppeammassa se ei olisi liian sotkeva (sen yhteyteen mahtuu hyvin selitysteksti) ja laajemmassa taulukossa on Iät, joita ei siis suppeammassa ole.

Jos jollakin riittää aikaa ja tarmoa, niin Kansainvälisen geologisen aikataulukon sen aikataulun voisi tarkistaa esim. en-wikin pohjalta tai muualta netistä. Siinä tuskin on virheitä, mutta nyt samalla sen voisi tehdä.

Hattivatti 13. huhtikuuta 2006 kello 15.49 (UTC)


Selailin vastaavia en-wikin ja muita netissä olevia sivuja, ja huomasin, että siellä jotkin asiat ovat erilailla kuin ehdotin. Minun tietoni perustuvat tämän vuoden (2006) Stratigrafian perusteet -luentoon (Helsingin yliopisto), joten olen taipuvainen pitämään omia tietojani ajantasaisempana kuin muita. (Esim. monet sivut oli päivitetty 2005 alkupuolella, mutta luentomateriaalini mukaan kvartääristä tuli alamaailmankaudeksi syyskuussa 2005.) Luentomateriaali löytyy WebCT:sta (yliopiston opiskelijat).

Kausista ym. kertovissa artikkeleissa on lähes samat asiat kuin tuossa ehdotuksen kuvailevassa osiossa (toinen väliotsikko). Koko osuuden voisi siis minusta poistaa kokonaan ja kohtaan kuuluvat tekstit siirtää niitä ajankohtia käsitteleviin artikkeleihin. (Koko geologisen ajan ilmaston ja kasvillisuuden kehityksestä voisi kyllä tehdä tiivistelmäsivuin (jos sellaista ei vielä ole).)

Mielipiteitä? Ehdotuksia? Hattivatti 14. huhtikuuta 2006 kello 11.08 (UTC)

Joo sopii mulle. Mä olen maallikkona kääntänyt suomeksi ja lisännyt sisäisiä linkkejä Geologisen aikataulukon kuvailevaan taulukkoon ihan orjallisesti en-wikin pohjalta, oikein mielenkiintoista on ollut. Mä vaihdan sarakkeitten paikat Geologinen aikataulukko-sivun alemmassa taulukossa ja teen kvartääri/tertiääri -muutoksia.

--Pasixxxx 17. huhtikuuta 2006 kello 12.39 (UTC)