Keskustelu:Galantti tyyli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

En tiedä, mitä järkeä on poistaa otsikkoa joka on tarkoitettu minityngän laajentamiseen houkuttelemiseksi, mutta miten vaan. Ajattelin että joku reipas käy siihen kääntämässä enkkuvikistä tuon kappaleen kun siellä kerran sitä tekstiä on. --Neofelis Nebulosa 11. heinäkuuta 2005 kello 13:19:00 (UTC)

Musiikin voimavaihtelu galantissa tyylissä[muokkaa wikitekstiä]

Galantti tyylihän toi mukanaan ensi kertaa selvät voimavaihtelut varsinaisena tehokeinona, ainakin urkumusiikissa. Hyvä esimerkki on tsekkiläisen Jan Křtitel Kuchařin (1751-1829) Fantasia g-molli. Tosin vaihtelu tapahtui lähinnä tasojen f ja mf välillä sormiota vaihtamalla, eikä romantiikan ajan liukuvalla ff-pp-vaihtelulla paisutuskaapissa, sillä soittimena olivat yhä barokkiurut. Rekisteröintitapa, esim. pieni pleno, pysyy samana, mutta pillistö ja voima vaihtuvat. Tässä voimavaihtelussa on merkille pantavaa, että siinä käytetään soittimen "luonnollisia" ominaisuuksia hyväksi. Soitinta ei ole vielä muutettu haluttavien tehokeinojen vuoksi, kuten tehtiin myöhemmin romantiikassa.

Lisäksi huomio aikajänteissä: Siinä, missä patavanhoillisen J.S. Bachin musiikki ei vielä oikein anna merkkejä galantin tyylin tulosta, on esim. hänen vuotta vanhemman ystävänsä, eteläisiä vaikutteita hakeneen Johann Gottfried Waltherin (1684-1748) musiikki jo selvästi lähempänä sitä. --Johannes Zweig 2. tammikuuta 2006 kello 09:56:20 (UTC)