Keskustelu:Fruitarismi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Poistin raudanpuutteen vaaralistalta. En tiedä, mitä Duodecimissä lukee, mutta ei voi yleistää kaikkiin kasvisruokavalioihin, että raudanpuute on uhka. Gill Langley kirjoittaakin:

"Studies of British vegans have reported average daily iron intakes of 22.4mg, 31mg, 20.5mg and 16.9mg --. The average intake of for British vegans is thus approximately double the recommended Reference Nutrient Intakes."

Sekasyöjiä, lakto-ovo-vegetaristeja ja vegaaneja vertailevat tutkimukset kertovat myös keskimäärin, että kaikissa kolmessa ryhmässä raudan saanti ja veren hemoglobiinitaso ovat yhtä suuria. -Samulili 30. joulukuuta 2005 kello 11:46:42 (UTC)


Duodecim kirjoittaa "Englannissa ja Yhdysvalloissa raudanpuutosanemiaa ei esiinny yleisesti vegaaneilla, sillä heidän ruokavalionsa sisältää kokojyväviljaa ja C-vitamiinipitoisia hedelmiä ja kasviksia, jotka edistävät kasvisperäisen raudan imeytymistä (Craig 1994).Vaikka vegaanit eivät yleisesti sairastu raudanpuutosanemiaan, heidän on kuitenkin syytä kiinnittää huomiota raudan riittävään saantiin. Heillä on sekaruokavaliota noudattaviin verrattuna merkitsevästi pienemmät rautavarastot, vaikka he saavat rautaa merkitsevästi enemmän (Outila ym. 1998, Reddy ja Sanders 1990, Haddad ym. 1999)."

Näin ollen raudanpuute lienee pienempi ongelma, kuin muut artikkelissa kuvatut puutokset ja maininnan siitä voinee poistaa.--Teveten 30. joulukuuta 2005 kello 11:55:45 (UTC)

"Fruitarismi altistaa" on hirveän vaikea lause. Pohjimmiltaanhan kyse on siitä, että riittävästi (esim.) kalsiumia sisältävän fruitaristisen ruokavalion koostaminen on vaikeampaa. Tästä seuraa myös se, että populaation tasolla fruitaristit saavat vähemmän kalsiumia. Kuitenkaan sellainen ruokavalio, joka on huolellisesti koostettu, ei ole ongelma eikä altista kalsiumin puutteelle. Yritin korjata asiaa lisäämällä virkkeen alkuun "Puutteellisesti koostettu". Toivottavasti ei menty ojasta allikkoon, mutta asioidan ilmaiseminen arkikielellä on vaikeaa, kun on kyse syystä ja seurauksesta ja yksilöistä vs. populaatiosta. -Samulili 31. joulukuuta 2005 kello 18:00:29 (UTC)