Keskustelu:Etyyni

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Artikkeli mainitsee iloisena sillisalaattina etyynin ja asetyleenin ja lukijalle jää epäselväksi mikä loppujen lopuksi on mitäkin. Kannattaisiko selventää: asetyleeni-nimitys tulee siitä, että orgaaninen yhdiste etyyni(g) imeytetään asetoniin(l) = asetyleeni. Molekyyliä mallintava kuva ei esitä asetyleenimolekyyliä, vaan etyynimolekyyliä. Artikkelin alussa mainittu "asetyleeni, eli etyyni" ei ole riittävä selvennys etyynin ja asetyleenin suhteesta toisiinsa.

Etyyni ja asetyleeni ovat käsitteinä yhdenvertaiset – eli etyynimolekyyli on yhtä kuin asetyleenimolekyyli ja päinvastoin. Siten "asetyleeni eli eteeni" on selkein mahdollinen selvennys ko. suhteesta. Etyyni on IUPAC:n suosittelema ja yleisestikin johdonmukaisempi nimitys. --Antimoni 20. kesäkuuta 2008 kello 11.44 (UTC)
Eikös vakiintunut nimi ole kuitenkin asetyleeni? Se on ainakin selkeästi tutuin nimi yhdisteelle. Engl. wikissä näitä käyttöön vakiintuneita nimiä käytetään selvästi enemmän, kuten esimerkiksi [[1]]. Onko täällä sellaista käytäntöä? Jos on niin se ei taida olla kovinkaan käytössä. 109.240.139.113 19. helmikuuta 2021 kello 16.46 (EET)[vastaa]