Keskustelu:Energian säilymislaki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jutun kuvituksen oleva Newtonin kehto havainnollistaa liikemäärän säilymislakia, ei energian säilymislakia. Kuvateksti jakaa disinformaatiota. Oleellista newtonin kehdossa on se, että jos yksi pallo osuu jonon toiseen päähän, niin tasan yksi pallo liikkuu toisessakin päässä. Jos kaksi, niin kaksi palloa liikkuu jne.

Jos kyse olisi energian säilymislaista, niin silloin yhden pallon osumisella olisi monta ratkaisua: Yksi pallo liikkuu vastapäässä tai vaihtoehtoisesti kaksi palloa liikkuu, mutta vähän vähemmän, tai kaikki loput pallot, mutta vain vähän.

Liike energia = mv2, impulssi eli liikemäärä = mv, jossa m on massa ja v nopeus. Newtonin keto nimenomaan havainnollistaa liikemäärän säilymislakia, ei energian säilymislakia. Miksi tätä virhettä ei saanut korjata? Onko tämä arvovaltakysymys, kuten niin usein virheiden korjaaminen wikipediassa näyttää olevan, eli oma oikeassa oleminen on tärkeämpää kuin tosiasiat?  –Kommentin jätti 91.153.128.223 (keskustelu – muokkaukset)

Sivun uudelleennimeäminen[muokkaa wikitekstiä]

Nimeän tämän sivun uudelleen nimellä Energian säilymislaki (kunhan tuon edessäolevan sivun poisto toteutuu). En ole törmännyt missään lähdeteoksessa käsitteeseen "Energiaperiaate", vaan yleensä puhutaan joko energian säilymislaista tai termodynamiikan ensimmäisestä pääsäännöstä. Lisäksi artikkeli yrittää mielestäni aika keinotekoisesti erotella energian säilymisen ja systeemin tekemän työn toisistaan, mikä tekee siitä tällaisenaan hieman sekavan. Näillä kahdella fysiikan lailla on tietysti ero, mutta ehkä se ei ole se keskeisin asia lukijalle. -Jähmefyysikko (keskustelu) 3. tammikuuta 2022 kello 21.19 (EET)[vastaa]