Keskustelu:Connemaraponi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

- Sekä Hippoksen että Suomen Connemarayhdistyksen mukaan rodun nimi on connemaraponi, ei connemaraNponi. - 2500 vuotta sitten ylämaan- ja shetlanninponien rotuja ei ollut olemassakaan. Norjan vuonohevosen vaikutuksesta connemaraan en ole ikinä kuullut. Connemaran katsotaan polveutuvan vanhasta kelttiläisestä ponista, johon itämaiset ja andalusialaiset rodut ovat voimakkaasti vaikuttaneet. - Täysiverirotuja käytettiin jalostukseen vasta 1940-50 -luvuilla.

Rozpravka 1. joulukuuta 2006 kello 10.10 (UTC)

Hevosten rotunimien oikeista muodoista voi olla monta mieltä, mitään virallista hevosrotunimistöä kun ei ole (kuten esimerkiksi koirilla käsittääkseni on). Kun poni on kumminkin saanut nimensä alueen mukaan, olisi johdonmukaista käyttää genetiivimuotoa kuten muidenkin vastaavien rotunimien kanssa suomeksi on tapana (arabianhevonen, suomenhevonen, shetlanninponi...). (Newforestinponienkin rotuyhdistys puhuu nykyään New Forest -ponista, missä ei ole kauheasti järkeä eikä suomen kieltä. Newforestinponi on sitä paitsi vanhastaan meillä tuostakin rodusta käytetty nimi. Ja aiemmin meillä oli suomalaisittain walesinponi, nykyään sen pitäisi jostakin syystä olla Welsh-poni. Epäilen, että rotuyhdistykset vain haluavat nimen näyttävän ja kuulostavan enemmän alkukieliseltä rotunimeltä.)
(Googlasin tuossa juuri connemaraNponi/connemaraponi, edellinen 558 osumaa, jälkimmäinen 170...)
Mitä rodun polveutumistietoihin tulee, artikkelien asiasisältöähän saa korjata ja aika usein siihen on syytäkin. En tiedä kuka tuon osuuden on alun perin kirjoittanut, en ole itse tullut siihen koskaan puuttuneeksi kun kaikkeen ei aina ole aikaa eikä energiaa. Toki kannattaa tarkistaa ne omatkin tietonsa ensin mahdollisimman monesta lähteestä. --Niora 1. joulukuuta 2006 kello 10.36 (UTC)
Vielä: Hevosmaailma.netin connemaranponiartikkelissa sanotaan "Sen uskotaan periytyvän samasta kannasta kuin ylämaanponi, shetlanninponi ja vuonohevonen." Joku lienee lukenut huolimattomasti... Ei olisi ensimmäinen kerta.
Ja mitä vielä tulee rotujärjestöihin ja Hippokseen, jälkimmäinen käsittääkseni ottaa rotunimet ja -määritelmät sellaisenaan rotujärjestöiltä jotka puolestaan tykkäävät milloin mistäkin rotunimestä milloin mistäkin syystä. Kumpikaan osapuoli ei ole kielitoimisto. Näiden auktoriteettiasema on siis mm. kielellisissä asioissa vähän rajallinen. --Niora 1. joulukuuta 2006 kello 11.06 (UTC)

Eipä kielitoimistokaan ole mikään päättävä elin vaan jakaa vain suosituksia. Minä lähden kyllä rotuyhdistyksen ja keskusjärjestön kannasta, koska hehän tätä sanaa oikeasti käyttävät ja heille sen muodolla on merkitystä... enkä muuten uskoisi hevosmaailma.nettiinkään absoluuttisen tiedon lähteenä vaan mieluummin juuri esim. rotuyhdistyksen lähteisiin (ainakin ex-itäblokin jalostuksesta ja roduista siellä hevosmaailmassa on ihan mitä sattuu).

Rozpravka 25. huhtikuuta 2007 kello 11.52 (UTC)

Mielipiteitä voi toki olla monenlaisia. Tuo rotujärjestön nykyisin suosima "connemaraponi" lienee lähtöisin siitä, että tätä ponia usein kutsutaan pelkäksi connemaraksi - ja ehkä siitä, että loppu-n:n katsotaan hämäävän/häiritsevän ulkomaisia rotuharrastajia. Silti pitäisi kyllä vaalia kielenmukaisuutta kussakin maassa, ja puhekielen pitäisi myös olla asia erikseen. Rotunimiä eivät suinkaan käytä pelkät rotujärjestön edustajat, vaan asialla on merkitystä paljon laajemminkin - hevosalan kirjallisuus ym. ConnemaraNponi on myös se muoto, jota rotuyhdistyksestä huolimatta yleisesti useimmiten käytetään.
(Niin, ja Hevosmaailma.net ei tietenkään ole mikään absoluuttisen tiedon lähde. Viittasinpahan siihen vain tuon virheellisen kohdan todennäköisimpänä huonosti luettuna lähteenä.) --Niora 25. huhtikuuta 2007 kello 12.36 (UTC)
Siirsin sivun nyt nimelle connemara(ei n:ää)poni. Vaikka rotuyhdistys ei mikään maailman paras nimiauktoriteetti olekaan, se on paras mikä meillä on. Wikipedia itse ei kuitenkaan voi ottaa sitä asemaa. Pitke 28. lokakuuta 2009 kello 09.24 (EET)[vastaa]