Keskustelu:CSS (suojaus)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hovioikeus ja deCSS:n laillisuus[muokkaa wikitekstiä]

Hovioikeuden ratkaisu perustui Digitodayn (jota mainitaan lähteenä) mukaan siihen että “Tavanomaisen käyttäjän ei voida tällaisessa tilanteessa katsoa kykenevän kiertämään suojausta omilla toimenpiteillään vahingossa”, mikä oli nimenomaan todettu vääräksi keräjäoikeudessa eikä asiaa ilmeisesti perusteltu hovioikeuden tuomiossa (tuomio annettiin ilman suullista käsittelyä). Tuomio vaikuttaa siis ilmeisen väärältä, eikä vastaava toinen tapaus (tai tämä tapaus korkeimmassa oikeudessa) varmastikaan voisi päätyä samaan samoilla perusteluilla. Näin ollen en katsoisi deCSS:ää laittomaksi ja Wikipedian olisi hyvä huomauttaa tuomion kysenalaisuudesta.

Voiko joku hakea tuomioistuimien päätökset, jotta saataisiin kunnolliset lähteet?

Lehtijutussa oli lisäksi selkeä virhe: juttu käsitteli kräkkäysohjelman kaupallista jakelua ja organisoitua keskustelua CSS:n murtamisesta. Vaikka deCSS:n organisoitu jakelu (esimerkiksi linux-jakelussa) olisikin laitonta, laillisesti hankitun DVD:n saaminen nähtävilleen sen avulla on laillista.

--LPabo 10. joulukuuta 2008 kello 20.20 (EET)[vastaa]

Puolustusasianajajan kommentti korkeimman oikeuden evättyä valitusluvan:
My opinion is that applying the correct facts to the legal interpretation of the Court of Appeal the circumvention of CSS scrambling for DVD viewing is indeed legal in Finland.
Eli asianajajan mielestä oikeuden perustelut voi tulkita niin, että CSS:n kiertäminen on laillista, ja päinvastainen tuomio johtuu väärinkäsityksistä tosiasioiden suhteen.
Hovioikeuden päätös löytyy Turre legalin sivustolta.
--LPabo 17. helmikuuta 2009 kello 15.43 (EET)[vastaa]

Laittomuuksista[muokkaa wikitekstiä]

Miksi DVD:n katselu olisi Linux-käyttöjärjestelmällä laitonta? Linuxille on olemassa kaupallisia DVD-toistimia.


Tässä on mielestäni tulkintavirhe ja sen pitäisi olla muodossa: "DVD-elokuvien katsominen on Suomessa tällä hetkellä laitonta avoimen lähdekoodin ohjelmilla."

Toisin sanoen se koskee esimerkiksi VLC:n käyttäjiä myös Windowsissa.

Totta. Linuxin kohdalla asia merkitsee, ettei DVD:tä saisi katsoa käyttöjärjestelmän mukana tulevilla ohjelmilla. Ei-vapaan mediasoittimen asennus Linuxiin on hankalampaa kuin deCSS:n ja vapaan mediasoittimen asentaminen. --LPabo 17. helmikuuta 2009 kello 15.43 (EET)[vastaa]