Keskustelu:Biodiversiteetti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Diversiteetti organisaatiossa[muokkaa wikitekstiä]

Mikä helkutti tuo "diversiteetti organisaatiossa" -kappale on ja miten ihmeessä se liittyy luonnon monimuotoisuuteen? Hjhalonen voisi tehdä asiasta oman artikkelin, tänne tuo ei tosiaankaan kuulu.--AJN 12. tammikuuta 2008 kello 21.45 (UTC)

Otin sen pois, mutta jos haluaa, sen voi kopioida historiasta ja tehdä uuden artikkelin. Sinänsä varmasti ihan hyvää tekstiä, ei vain oikein sovi tänne.--AJN 15. tammikuuta 2008 kello 16.52 (UTC)

Lupaava artikkeli -ehdotus[muokkaa wikitekstiä]

Tämä osio on arkisto. Älä muokkaa tätä osiota.

Ehdotan lupaavaksi. --Hartz (keskustelu) 2. huhtikuuta 2019 kello 20.35 (EEST)[vastaa]

Vaikea aihe, mutta artikkeli on hieman hajanainen. En saa ihan otetta punaisesta langasta, joten en kannata (en vielä osaa sanoa, mitä kannattaisi tehdä toisin; ehkä aloittaa jonkinlaisella määrittelyosiolla, jossa täsmennetään kolmea biodiversiteetin määrittelytapaa). ---PtG (keskustelu) 6. huhtikuuta 2019 kello 09.15 (EEST)[vastaa]
Samaa mieltä kuin PtG. James Chudrie (keskustelu) 8. huhtikuuta 2019 kello 16.16 (EEST)[vastaa]

Ei kannatusta. --PtG (keskustelu) 25. huhtikuuta 2019 kello 20.34 (EEST)[vastaa]

Hajanaiset "Mittaustapoja" ja "Jakautuminen maapallolla" -osiot[muokkaa wikitekstiä]

Näissä osioissa on sinänsä hyvä sisältö, mutta teksti on hajanaista enkä oikein saa punaisesta langasta otetta.

Ehdotan että "Mittaustapoja" selkiytetään siirtämällä samaan aihealueeseen kuuluvat lauseet yhteen (laji/taksonominen diversiteetti yhteen, ekologinen monimuotoisuus yhteen, geneettinen monimuotoisuus yhteen..).

Samaten osioissa "Jakautuminen maapallolla" voisi laittaa tropiikki-navat-gradientin yhdeksi kappaleeksi, meren ja maan eron omaksi kappaleeksi jne.

Samalla voisi poistaa sellaisia osia jotka mielestäni eivät kuulu ydinaiheeseen. Esim. "80 prosenttia maapallon biodiversiteetistä on alkuperäiskansojen alueella" menee mielestäni liian sivuun aiheesta (olen myös epävarma tästä väitteestä, pääseekö lähteeseen käsiksi jossain?). Rapoportin sääntö taasen on vain yksi monista lajirikkauden jakautumiseen liittyvistä hypoteeseistä (eikä merkittävämmästä päästä), joten sen voisi joko poistaa tai sen rinnalle luetteloida muita vastaavia hypoteesejä. Voisi myös harkita sen siirtämistä Eliömaantiede-sivulle.

Muutokset voisivat näyttää suurinpiirtein tältä: https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Biodiversiteetti&oldid=18666295 . Tosin tuossa versiossa karsin vähän liiankin rajulla otteella lauseita, vaatisi vielä tuosta laajentamista. Englanninkielisestä versiosta voisi myös ottaa mallia lajirikkauden jakautumiseen, ja siellä on myös luetteloitu biodiversiteetin eri osa-alueita ("Alternate terms").

Tapani.Hopkins (keskustelu) 17. tammikuuta 2020 kello 11.24 (EET)[vastaa]

Ryhmittelin nyt tuota mittaustapaosiota toivottavasti selkeämmäksi, jotta sitä olisi helpompi lukea ja muokata. --Savir (keskustelu) 17. tammikuuta 2020 kello 12.45 (EET)[vastaa]
Tuo ryhmittely näyttää hyvältä! Sen pohjalta voi jatkossa laajentaa / lievästi muokata kutakin alaosiota. Tapani.Hopkins (keskustelu) 17. tammikuuta 2020 kello 13.34 (EET)[vastaa]
Löysin National Geographicilta tietoa niistä alkuperäiskansoista ja muokkasin sen pohjalta. Minusta sen voisi säilyttää. --Savir (keskustelu) 17. tammikuuta 2020 kello 14.22 (EET)[vastaa]