Keskustelu:Apple Macintosh

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tarkoitus on vielä editoida artikkelia kunhan saan inpiraation! Henkka 18:11 touko 31, 2004 (UTC)

Siirsinpä tekstiä artikkelista tänne keskustelusivulle, jossa vallitsee vapaa sana. Kiitos käyttäjälle, joka kertoi asian oikean laidan, itsekin väitin mainoksesta toista. --Mvp 13. elokuuta 2006 kello 15.54 (UTC)

Juhani Sirkiä kirjoitti:
On yleinen harhauskomus, että kyseinen mainos olisi esitetty vain kertaalleen. Owen Linzmayerin Applen historiasta kertovan kirjan Apple Confidential mukaan mainos esitettiin ensi kertaa 15. joulukuuta 1983 pienellä TV-kanavalla Idahon Twin Fallsissa, jotta se olisi kelpuutettu mukaan valittaessa vuoden 1983 parhaita TV-mainoksia. Lisäksi mainosta esitettiin loppuottelua edeltäneellä viikolla myös elokuvateattereissa.

Think Different[muokkaa wikitekstiä]

Ajattele erilaista on parempi suomennos kuin Ajattele toista. Muita mielipiteitä? --Mvp 13. elokuuta 2006 kello 15.54 (UTC)

Kritiikkiä-kappale[muokkaa wikitekstiä]

Kritiikkiä-kappale on huonosti kirjoitettu ja osittain täysin turha. Osa kappaleessa esitetyistä asioista kertoo Mac OS-käyttöjärjestelmän kehitysvaiheista ja nämä asiat tulisi yhdistää Käyttöjärjestelmät-kappaleeseen. Kritiikkiä-kappaleen tulisi käsitellä ajankohtaisia asioita. Vuonna 1994 tapahtuneet asiat kuuluvat käyttöjärjestelmän historiaan.

Kappale on olemassa siksi, että ensin kerrotaan faktat siinä muodossa kun ne ovat tapahtuneet ja lopuksi annetaan tilaa kiitoksille, moitteille ja reaktioille. Historiaosuudessa selvästi aikaansa jääneet tapahtumat on käsitelty myös kritiikin osalta, mutta esimerkiksi Free Software Foundationin osuus Applen historiassa antanee aihetta nykyäänkin Applen vastaiseen kritiikkiin (ainakin itselleni tapaus on edelleen syy Applen moittimiseen). Vuosi 1994 on mainittu kritiikissä peilinä ajankohtaiseen Intel-pohjaisiin alustoihin siirtymiseen, oikeutuksen kritiikin esittämiseen vahvistaa seikka, että vastaava, yhtäkkinen muutos on koettu aikaisemminkin. Mitä tulee tämänhetkisen kritiikkiä-kappaleen jargoniin, se voitaneen siistiä pois, kun kyseiset asiat on toisaalla käsitelty (esimerkiksi Rosetta Mac OS X -artikkelissa, Classic Mac OS -artikkelissa). Kritiikki käyttöjärjestelmien ongelmista on silti osa Macintosh-kritiikkiä, sillä laitteet toimitetaan käyttöjärjestelmän kanssa. Enwikissä on oma artikkelinsa Applen oikeudenkäynneistä, joka toivottavasti nähdään fiwikissäkin ja Macintosh-artikkelin kritiikkiosuuksia voi siirtää sinne. --Mvp 26. syyskuuta 2006 kello 15.53 (UTC)
Kyllä kritiikkiosio on paikallaan ja voisi olla laajempikin, mutta se on osin selvästi virheellinen. "Apple valmistaa Maceihin sekä laitteet että ohjelmistot" ei pidä lainkaan paikkaansa (kuten pari riviä alempana sitten kerrotaankin.) "joskin tavallisimmat ohjelmistot (kuten Microsoft Office ja Adobe Photoshop) ovat saatavilla myös Mac OS X:lle" on outo puolitotuus: Photoshop kehitettiin alunperin Macintoshille, samoin Excel. Myös nykyinen Word on Macintoshin Wordin perillinen eikä DOS-Wordin. Joten tosiasiassa: "Microsoft Word ja Excel ja Photoshop ovat nykyisin saatavilla myös Windows-käyttöjärjestelmään." - SirteP 9. tammikuuta 2009 kello 20.53 (EET)[vastaa]
En ymmärrä tätä lausetta (joku virhe?): "Apple hävisi ja mielipiteet jakautuivat Applen hirmuvallasta saada oikeudet itselleen ylivoimaisen, graafisen käyttöliittymän haltijana huomioon, että graafisen käyttöliittymän voisi toteuttaa myös kehittämällä käyttöliittymän elementtejä, jotka poikkeaisivat Applen käyttämästä ikkunointijärjestelmästä." Apoyon 4. maaliskuuta 2009 kello 17.06 (EET)[vastaa]

Vanhentunut lähde[muokkaa wikitekstiä]

Lähdettä 28 (http://www.macobserver.com/stockwatch/2004/07/14.1.shtml) ei ole enään olemassa ainakaan tuolla - Bulsu 24. toukokuuta 2007 kello 20.10 (UTC)

Ei, se oli vain kirjoitettu väärin. Vy (kommentoi) 18. maaliskuuta 2008 kello 14.07 (UTC)

Kuka käyttää nimeä Macintosh[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelin nimi Macintosh ei mielestäni ole Wikipedian artikkeleiden nimeämiskäytännön mukainen, mikä mukaan artikkelin nimen tulisi olla yleisesti puhutussa kielessä käytetty nimi.

Haettaessa Googlesta termillä Macintosh, on hakutulokset joko ennen vuotta 1999 julkaistuja Macintosh laitteista kertovia sivuja, tai sitten tuoteperheen nykyinen nimi Mac. Poikkeuksena on suomenkielinen Wikipedia, jossa jostain syystä halutaan pysyä tuoteperheen 24 vuotta sitten käytöstä poistetussa nimessä.

Yhtiö itse ei käytä Macintosh nimeä markkinoinnissaan, eikä yhtiön verkkosivuilla mainita nimeä Macintosh kertaakaan, eikä yhtäkään tuotetta sitten vuoden 1998 myyty nimellä Macintosh.

Toki Mac laitteiden järjestelmästä löytyy vielä termi Macintosh (esim. Macintosh HD), mutta viittaan silti kuitenkin Wikipedian nimeämisohjeeseen, jonka mukaan artikkelit tulisi nimetä tunnetun nimen mukaan. Ei käytännössä kukaan viittaa Applen tietokoneisiin "Kuuliks siitä uudesta Macintoshista?", vaan laitteista puhutaan suomen kielessä nimellä Mac. Wurstimakkara (keskustelu) 8. marraskuuta 2023 kello 11.29 (EET)[vastaa]

Mac tai Macintosh ei ole kumpikaan ensisijainen merkitys vaan on useita asioita, jotka on samoin nimettyjä. Lehdistössä nimeä Macintosh on käytetty 80-luvulta lähtien, uudelleenbrändäys lyhyemmälle nimelle on varsin tuoretta vielä. Puhekielisellä ilmauksella ei ole tapana nimetä artikkeleita eli "mäkki" ei ole myöskään oikea nimi. Ipr1 (keskustelu) 17. marraskuuta 2023 kello 18.03 (EET)[vastaa]