Keskustelu:Antioksidantit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Antioksidantti-artikelissa sanotaan, että seleeni on parasta saada ruoasta, sillä suurina annoksina se on myrkyllistä. Tämä nyt on sellaista käsittämätöntä epätarkkaa yleistystä. Seleeniähän on useita eri kemiallisia yhdisteitä, joista toiset ovat orgaanisia (selenometioniini) ja toiset epäorgaanisia (selenaatti ja seleniitti). Kemira kylvää maahan seleniittiä, jonka vilja sitten ottaa itseensä orgaanisessa muodossa. Seleenin käyttäjiä on peloteltu 1960-luvulta asti sen myrkyllisyydellä, kuten nyt tälläkin sivustolla. 1980-luvulla Turun yliopiston rehtori, fysiologian professori Kaarlo Hartiala väitti julkisuudessa, että seleeni aiheuttaa syöpää. Tosiasiassa asia on ihan päinvastoin. Nyt seleeniä annetaan NIH:n suurtutkimuksessa yli 32 000 miehelle vuosikausia siinä tarkoituksessa, että se (yhdessä E-vitamiinin kanssa) ehkäisisi eturauhassyöpää. Niin muuttuu maailma eskoseni (vai pitäisikö sanoa kaarloseni).

Seleenin saantisuositus on 50-200 mikrogrammaa/pv (µg/vrk). 1980-luvulla trit Arstila, Jaakkola. Tallberg, Tolonen, Westermarck ym. alkoivat antaa tuhansille suomalaisille potilailleen, joukossa lapsia, seleeniä 2000-8000 µg/vrk, eikä yhtään myrkytystä ilmaantunut. Pelottelijat olivat antaneet disinformaatiota: Epäorgaaninen seleeni ei ole myrkyllistä, kun sitä vastoin yliannos (yli 200 µg/vrk) orgaanista voi sitä olla. Kukaan ei ole tiettävästi koskaan ottanut Suomessa tällaista päiväannosta edes yhden vikon ajan. Miksi vielä nytkin, 2005, pitää pelotella turhia?

Olisi hyvä, jos tällä sivustolla yritettäisiin pysyä totuudessa eikä vääristeltäisi asioita.

Muokkaa sivuja rohkeasti. Kaikki emme ole kaikkien alojen asiantuntijoita, joten asiavirheitä voi esiintyä. Käsitys myrkyllisyydestä lienee yleinen väärinkäsitys. --Mikko Paananen 17. lokakuuta 2005 kello 17:44:44 (UTC)


Synteettiset lisäravinteet ja kuolleisuus otsikon alla olevat viitteet eivät kerro mitään aineiden synteettisistä versioista. Viitteessä maininta vain näistä aineista. Muutan otsikon "Lisäravinteet ja kuolleisuus". Poistan myös maininnat synteettisistä aineista.