Keskustelu:Amerikanitalialaiset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Miksi ihmeessä artikkelista yli puolet käsittelee mafiaa? Vaikka se on ollut paljon populaarikulttuurissa esillä, siihen on kuulunut enimmilläänkin alle promille amerikanitalialaisista. Tiedot on parempi siirtää artikkeliin mafia. --ML 21. marraskuuta 2007 kello 16.36 (UTC)

Samaa mieltä. Nykyinen painotus on hyvin räikeällä tavalla POV.--130.234.75.18 21. marraskuuta 2007 kello 16.38 (UTC)

Malttakaas ihmiset. Yksi asia kerrallaan. Jumalauta, enhän minä voi skrivaa mafiaa ja kulttuuria yhtä aikaa! Ensin ilmestyy mafia, sitten kulttuuri. Tulee nimittäin jumalattoman laaja artikkeli. Kiva heti innoissaan tulla heiluttelee POV-kylttejä. Aijoo. Jos tarkoitat Non-Neutral Point of Viewia niin se olisi NNPOV eikä ainakaan POV, joka olisi Point of View. Toiset väsää artikkeleja koko päivän ja toiset sitten tulevat vittuilemaan. --Smörre 21. marraskuuta 2007 kello 21.48 (UTC)

Ai niin ja se vielä, että tuo mafia osuus onkin itse asiassa tehty siihen sitä varten, että se voitaisiin sitten siirtää mahdollisesti tulevaisuudessa. Kun oli tuossa nyt tuollainen Italian American-flew päällä, niin skrivasin sen mafiaosuuden siinä samalla, kun vastaava juttu taitaa puuttua suomenkielisestä wikipediasta. Ei tuollaiset siirtoasiat ongelma ole. Ja sitten vielä se seikka, että minkä takia juuri ML on aina heti iskemässä kaikkitietävänä haukkana toisten kimppuun ja nokittamassa sen sijaan, että ystävällisesti avustaisi tai peräti itse jopa laajentaisi artikkelia? Mitä tahansa tekeekin, niin sitä saa aina odottaa milloin ML-inkvisitio iskee niskaan ja polttaa koko artikkelin roviolla, ja jos ei ihan roviolle, niin sitten alkaa sellainen pilkunviilaus, ettei pilkusta jää jäljelle mitään.--Smörre 21. marraskuuta 2007 kello 22.03 (UTC)

Sivuutan HH:t. Mafian osuus on suhteeton, vaikka artikkelin muutakin osuutta laajennettaisiin huomattavasti. Toisin kuin muokkausyhteenvedossasi annoit ymmärtää, artikkelin rakennetta ei ole tuotu enkkuwikistä, vaan siellä mafia kuitataan yhdellä lyhyellä kappaleella (eikä siellä ole myöskään Al Caponen kuvaa kuvastossa). Artikkelin POV (=point of view) on niin räikeä, että siitä syntyisi kuva jopa tarkoituksellisesta mustamaalaukspyrkimyksestä, ellei se olisi hyvin epäuskottavaa suomalaisille noin kaukaisen vähemmistöryhmän suhteen. Mafiatiedot sinänsä ovat ok., ja voidaan säilyttää toisessa artikkelissa.--ML 21. marraskuuta 2007 kello 22.12 (UTC)
Hmh. En minä mitää henkilökohtaisia hyökkäile, jos sitä HH:lla tarkoitat. Kuitenkin mielestäni ihmisellä on oikeus sanoa, jos ei jostain käyttäymisestä pidä, eikä se mitää hyökkäilyä ole. Minä en halua koskaan hyökätä ketään vastaan tai mitää sotia, mutta ilmoitan aina silloin mielipiteeni, kun mielestäni toisen osapuolen toiminta on suhteetonta tai muuten epäystävällistä. Ja minä olen joka kerta mielestäni kokenut sinun puoleltasi epäystävällisyyttä ja- kohteliaisuutta erinäisissä artikkelitapauksissa.
Itse asiaan. Ei tämä juttu ole mikään vakava. Mielestäni annoin ymmärtää, että artikkelin materiaali on enkkuwikistä. Ja sieltä se on, mutta ei välttämättä tarkalleen itse enkkuwikin vastaavasta artikkelista. Itse en vastuuta ota omista ymmärtämistäsi. Enkkuwikin artikkelissa ei mainita mafiaa oikeastaan ollenkaan ja sekin on hieman suhteetonta. Enkku-artikkelissa selvästi amerikanitalialaiset ovat pyrkineet nostamaan profiliaan, eikä siinä mitään, mutta se näkyy siinä, että mafia jätetään mainitsematta. Mafia on kuitenkin sellainen asia, että se tulee mainita, koska millään muulla Yhdysvaltain etnisellä vähemmistöllä ei ole ollut vastaavaa organisaatiota. Jos sitä mafia-matskua tuossa artikkelissa on liikaa, niin sen voi siirtää muualle, itse asiassa niin olen ajatellutkin, kuten ylempänä sanoin.
Itse asiassa nyt on oikeen ymmärrä mikä on ongelma? Jos artikkelin point of vjuu kärsii siitä, että mafiaosuus on liian suuri, mutta mafiaosuus voidaan kuitenkin siirtää, niin mikä on ongelma? Ei kai muualla point of vjuu eroa tuosta enkkuwikin artikkelista, koska kaikki muu osuus on käännettyä suoraan artikkelista paitsi mafiakohta. Ja itse asiassa mafia ei mielestäni mustamaalaa amerikanitalialaisia ollenkaan. Ja se, että vaikka artikelissa kertoisikin suhteessa enemmän mafiasta kuin muista asioista, ei se mielestäni mitenkään mustamaalaa, koska missään kohtaan artikkelia ei väitetä sellaista, että kaikki amerikanitalialaiset olisivat mafiosoja. Päinvastoin. Sen voi lukea vaikka nykyisin artikkelin loppuosasta, jossa käsitellään stereotypioita. Sen myönnän, että mafia on kylläkin kiinnostavampi kuin pyhimysten juhlat, joten siitä tuli kirjotettua mieluummin hieman enemmän.
Aijoo. Ajattelin taas tässä jossain vaiheessa alkaa jälleen laajentaa Lapuan liike-artikkelia, joten päästään varmaan siitä ottamaan yhteen sitten taas seuraavan kerran :) Edellisestä onkin jo puoli vuotta aikaa.--Smörre 22. marraskuuta 2007 kello 00.01 (UTC)

Niin joo ja syy siihe, että miksi tuossa on Al Caponen kuva, on ihan inhimillinen. Sellaisesta tyypistä kuin Fiorello LaGuardia ei ollut artikkelia fi-wikissä, joten jouduin ottaa kuvan veks (muuten kyllä kuva olisi saanut jäädä). Mulla oli Al Caponen artikkeli auki ja vetäsin siitä sen kuva sen kummempia ajattelematta. Tai no sen verran ajattelin, että pistetää siihen jonkun italiaanon lärvi. --Smörre 22. marraskuuta 2007 kello 00.09 (UTC)

vaikka artikelissa kertoisikin suhteessa enemmän mafiasta kuin muista asioista, ei se mielestäni mitenkään mustamaalaa. Oletko vakavissasi? Vaikea ymmärtää, mitä helvettiä Smörren päässä nyt oikein liikkuu. On käsittämätöntä leimaamista, että etnistä vähemmistöä käsittelevässä artikkelissa rikollisjärjestön historialle annetaan noin paljon tilaa. Mitä Smörre mahtaisi ajatella, jos amerikansuomalaisia käsittelevässä artikkelissa alkoholismi nostettaisiin yhdeksi pääasioista? Peräänkuulumattasi ongelma on siinä, että artikkeleissa ei pitäisi olla näin kieroutuneita painotuksia edes keskeneräisessä vaiheessa.--217.112.249.156 23. marraskuuta 2007 kello 07.18 (UTC)

Smörrellä on vielä työ kesken, odotetaan viikko ja arvostellaan painotuksia vasta sitten? --Harriv 23. marraskuuta 2007 kello 07.21 (UTC)
Ei mene läpi. Mafialle ei kuitenkaan ole tarpeellista eikä perusteltua antaa antaa noin laajaa osuutta edes valmiissa artikkelissa.--217.112.249.156 23. marraskuuta 2007 kello 07.23 (UTC)
Wikipediaa ei pidä sensuroida sen takia ettei pidä jostain. --Harriv 23. marraskuuta 2007 kello 07.25 (UTC)
Pah. Kyse on NPOV-säännöstä. Onko muka neutraalin näkökulman mukaista nostaa amerikanitalialaisia käsittelevässä artikkelissa yksityiskohtaisen käsittelyn kohteedksi rikollisjärjestö, johon kuuluu hyvin pieni osa amerikanitalialaisista? Mafiaa voi käsitellä omissa artikkeleissa niin paljon kuin sielu sietää.--217.112.249.156 23. marraskuuta 2007 kello 07.28 (UTC)
Tällaisenaan artikkeli ei mene läpi kuin ikuisesti estetyn wikipediatunnukseni yli, mutta odotellaan nyt työn päättymistä... --ML 24. marraskuuta 2007 kello 18.17 (UTC)