Kekomuurahainen

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kekomuurahainen
Mrowka rudnica formica rufa small.jpg
Uhanalaisuusluokitus: Silmälläpidettävä [1]
Silmälläpidettävä
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Luokka: Hyönteiset Insecta
Lahko: Pistiäiset Hymenoptera
Alalahko: Hoikkatyviset Apocrita
Yläheimo: Ampiaismaiset pistiäiset Vespoidea
Heimo: Muurahaiset Formicidae
Alaheimo: Formicinae
Suku: Formica
Laji: rufa
Kaksiosainen nimi
Formica rufa
Linnaeus, 1761
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Kekomuurahainen Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Kekomuurahainen Commonsissa

Kekomuurahainen (Formica rufa) on boreaalisella vyöhykkeellä esiintyvä muurahaislaji. Kekomuurahainen on saanut nimensä sen hienoista keoista.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Useimmiten kekomuurahainen rakentaa pesänsä havunneulasista ja oksien pätkistä, mutta myös muita rakennusaineita tiedetään. Kekomuurahaisen keko on lähinnä suojaamassa maanalaisia käytäviä, joissa munat haudotaan ja joissa muurahaiset suurimmaksi osaksi asuvat. Munat sijaitsevat maan sisällä. Kesäaikaan kekoa pidetään kuivana ja vakiolämpöisenä (25–30 asteessa). Muurahaiset pystyvät ilmastointiaukoilla säätelemään keon olosuhteita hyvinkin tarkasti. Nämä vakio-olosuhteet ovat tärkeitä kotelovaiheen kehitykselle. Nämä munakotelot sijaitsevat keon lämpimimmässä paikassa.

Kekomuurahaisten keko

Kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kekomuurahaiset ovat noin senttimetrin pituisia ja niillä on muiden muurahaisten ja hyönteisten tapaan kuusi jalkaa ja tuntosarvet

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kekomuurahaiset käyttävät ravintonaan kirvojen erittämää mesikastetta. Kekomuurahaiset saalistavat myös selkärangattomia, tosin työläiset eivät itse käytä hyönteisravintoa, vaan se on tarkoitettu koteloasteen muurahaisille.

Lähilajeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varsinaisia kekomuurahaislajeja (Formica s. str.) esiintyy Suomessa viisi (F. rufa, F. polyctena, F. aquilonia, F. lugubris ja F. pratensis). Ne ovat F. pratensis -lajia lukuun ottamatta varsinaisia metsälajeja. Muita kekomuurahaislajeja ovat F. truncorum ja F. uralensis.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Formica rufa IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, IUCN, www.iucnredlist.org. (englanniksi)
Tämä eläimiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.