Judith Faulkner

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Judith Faulkner (s. 1943[1]) on yhdysvaltalainen miljardööri. Hän perusti potilastietojärjestelmiä kehittävän Epic Systems Corporationin vuonna 1979 ja toimii edelleen sen toimitusjohtajana. Vuonna 2021 hän omisti 47 prosenttia yrityksestä, arvoltaan 6 miljardia dollaria.

Faulkner kasvoi Haddonfieldissa New Jerseyssa. Hän opiskeli matematiikkaa Dickinson Collegessa Carlislessa Pennsylvaniassa ja sai kesätyön hiukkasfysiikan laboratoriossa University of Rochesterissa, jossa hän tutustui Fortran-ohjelmointikieleen. Vuonna 1965 hän aloitti tohtoriopinnot University of Wisconsinin uudessa tietojenkäsittelytieteen ohjelmassa. Professori Warner Slack opetti kurssia tietokoneiden hyödyntämisestä lääketieteessä. Vuonna 1969 Faulkner kehitti professori John Greistin alaisuudessa ohjelman, jolla sihteeri voi reikäkorttien avulla luoda aikataulun koko vuodeksi kerrallaan. 1970-luvun alussa Faulkner työskenteli University of Wisconsinissa ryhmässä, joka kehitti tietokantaa potilastietojen seuraamiseen. Vuonna 1979 Faulkner ja Greist perustivat Human Services Computing -yhtiön, josta tuli myöhemmin Epic Systems. Faulkner toimi sekä yhtiön johtajana että kirjoitti kaiken koodin Data Generalin Eclipse-minitietokoneelle.

Epicin ohjelmisto lisäsi laskutusominaisuudet 1980-luvulla ja graafisen käyttöliittymän 1990-luvulla. Vuonna 2004 yhtiö sai 400 miljoonaa sopimuksesta Kaiser Permanenten kanssa. Vuonna 2011 yhtiö ylitti yhden miljardin dollarin liikevaihdon. Vuonna 2020 floridalainen AdventHealth päätti ottaa ohjelmiston käyttöön 37 sairaalassaan.

Epic ei ole perustamisensa jälkeen ottanut ulkopuolisia sijoituksia tai tehnyt ikinä yritysostoja. Epic Systemia ei voi ikinä myydä tai vielä pörssiin, sillä Faulkner siirsi äänivaltaiset osakkeensa perheensä ja työntekijöiden hallitsemaan trustiin. Äänivallattomat osakkeet on siirretty Roots & Wings -säätiölle, joka käyttää varoja Faulknerin kiinnostuksen kohteisiin lasten aivojen kehittämiseen ja rikosoikeusuudistuksen ajamiseen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Judy Faulkner Ceoconnection.com. CEO Connection. Viitattu 9.2.2024. (englanniksi)