Joseph Willibrord Mähler

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Joseph Willibrord Mähler (10. kesäkuuta 177820. kesäkuuta 1860) oli saksalainen maalari.[1] Hän syntyi Koblenz-Ehrenbreitsteinissa, Franz Josef Mähler ja Anna Johanna, poika Vacano. Hän työskenteli ensin oppisopimuskoulutuksessa Dresdenissä Anton Graffin kanssa maalareina, ja jatkoi myöhemmin opintojaan Wienin Kuvataideakatemiassa. Sitten Mähler päätti aloittaa siviiliuran ja hänestä tuli Wienissä sijaitsevan salapalvelun Geheime Kabinettskanzlei (salainen kanslia) upseeri, joka maalasi vapaa-ajallaan.

Beethovenin koulupäivän ystävä Stephan von Breuning esitteli Mählerin Ludwig van Beethovenille talvella 1803/04. Hän maalasi ensimmäisen Beethoven-muotokuvansa, joka näyttää kolme neljäsosaa säveltäjän ruumista Arkadan maisemassa pitäen lyyrakitaraa kädessään. (Nykyään maalaus sijaitsee Beethovenin muistomerkissä, Wienin Pasqualati-talossa.) 1800-luvulla tämä kuva - yksi vain harvoista Beethovenin kuvauksista, kun hän oli nuori - tuli kuuluisaksi lähinnä Josef Kriehuberin litografian ansiosta. .

Vuodesta 1815 Mähler tuotti sarjan muotokuvia, joissa näytettiin nykyaikaisia ​​Wienin säveltäjiä. Kuten Allgemeine Musikzeitung (Yleinen musiikkilehti) elokuussa 1815 kirjoitti, "kaikki he erottuvat ansiokkaimmalla tavalla tehokkaalla harjahalkaisulla, kuvailevalla samanlaisudella ja heidän sielunsa erityisellä ilmaisulla". Puolipitkä Beethoven-muotokuva oli osa sarjaa. Maalari loi useita muotokuvia muotokuvasta.[2][3] Hän kuoli 82-vuotiaana Wienissä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mähler (PDF) www.biographien.ac.at. Viitattu 23.3.2020. (englanniksi)
  2. Mussulman, Joseph: Lewis, Beethoven, Bonaparte lewis-clark.org. Arkistoitu 23.3.2020. Viitattu 23.3.2020. (englanniksi)
  3. Portraits of Beethoven csudh.edu. Arkistoitu 5.2.2012. Viitattu 23.3.2020. (englanniksi)
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Joseph Willibrord Mähler