Jesse Washingtonin lynkkaus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Washington roikkumassa puussa pahasti poltettuna

Jesse Washington oli afroamerikkalainen nuori, joka lynkattiin 15. toukokuuta 1916 Wacossa, Texasin osavaltiossa. Washingtonia oli syytetty valkoisen naisen, työnantajansa Lucy Fryerin, raiskauksesta ja murhasta. Viranomaiset lupasivat suojella häntä väkijoukolta, jos hän tunnustaisi. Viikon päästä pidetyssä oikeudenkäynnissä valamiehistö harkitsi päätöstään vain muutaman minuutin ja tuomitsi Washingtonin kuolemaan.[1][2]

Väkijoukko vei Washingtonin suoraan oikeussalista kadulle, jonne kerääntyi tuhansia ihmisiä. Washingtonia pahoinpideltiin ja puukotettiin, ja lopulta hänet hirtettiin puuhun ja poltettiin elävältä. Häneltä leikattiin sormia matkamuistoiksi. Wacon pormestari oli pyytänyt valokuvaaja Fred Gildersleeven ottamaan lynkkaamisesta valokuvia, joista tehtiin myöhemmin postikortteja.[1][2] Katsomassa olivat myös kaupungin johto ja monia poliiseja. Myös lapsia päästettiin katsomaan tätä lounastunneiltaan. Kun tapahtumasta uutisoitiin, ihmiset alkoivat kyseenalaistamaan lynkkauksen hataria perusteita ja erilaisia järjestöjä perustettiin vastustamaan valkoista ylivaltaa, joka kohteli epäoikeudenmukaisesti tummaihoisia ihmisiä. Vuonna 2016 Wacon pormestari pyysi julkisesti anteeksi afroamerikkalaisilta ihmisiltä epäoikeudenmukaista kohtelua.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Goodwyn, Wade: Waco Recalls a 90-Year-Old 'Horror' NPR.org. 13.5.2006. Viitattu 3.12.2018. (englanniksi)
  2. a b Belonsky, Andrew: How the NAACP fought lynching – by using the racists' own pictures against them The Guardian. 27.4.2018. Viitattu 3.12.2018. (englanniksi)