Hurrikaani Fabian

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fabianin reitti ja voimakkuus väritettynä Saffirin-Simpsonin hurrikaaniasteikon mukaan: punainen 5, tummanoranssi 4, oranssi 3, keltainen 2, vaaleankeltainen 1. Sinisten pallukoiden kohdalla Fabian oli vain trooppinen myrsky.

Hurrikaani Fabian oli kuudes nimetty trooppinen myrsky vuoden 2003 Atlantin hurrikaanikaudella ja tuon kauden ensimmäinen varsinainen trooppinen hirmumyrsky. Saffirin-Simpsonin hurrikaaniasteikolla se luokiteltiin toiseksi korkeimpaan eli 4. luokkaan. Se surmasi kahdeksan henkeä ja aiheutti suuria taloudellisia vahinkoja ennen kaikkea Bermudalla, Puerto Ricossa ja Dominikaanisessa tasavallassa.

Hurrikaanin kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fabian Bermudan eteläpuolella

Hurrikaani Fabianiksi kehittyvä häiriö havaittiin elokuun 25. päivänä Afrikan länsipuolella. Se sai nimensä 28. elokuuta, kun sen konvektio järjestäytyi nauhamaisiksi rakenteiksi. 30. elokuuta matalapaine voimistui hurrikaaniksi. Konvektio keskittyi 18 km leveän silmän ympärille, ja tuulet voimistuivat 55 m/s:iin.[1] Fabian voimistui edelleen ja saavutti 4. luokan myöhään elokuun 31. päivänä. Ukkonen oli rajua hurrikaanin reunavallipilvessä. Voimakkaimmillaan Fabian oli syyskuun 2. päivänä, jolloin tuulen nopeudeksi arvioitiin 64 m/s. Silloin Fabian oli 555 km Pienten Antillien itäpuolella. Tämän jälkeen Fabian alkoi heiketä. Se voimistui vielä hetkeksi 4. luokkaan syyskuun 4. päivänä, mutta heikkeni uudelleen ja jatkoi matkaansa kohti Bermudaa. Se sivuutti Bermudan 23 kilometrin päästä 3. luokan hurrikaanina 5. syyskuuta. Fabian jatkoi matkaansa kylmemmille vesille ja muuttui lopulta keskileveysasteiden liikkuvaksi matalapaineeksi 8. syyskuuta.

Tuhot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka Fabianin keskus ei kulkenutkaan Bermudan maa-alueiden yli, sen tuulet ja sateet runtelivat saarta pahoin. Se oli pahin Bermudaa koetellut hurrikaani sitten vuoden 1963 hurrikaani Arlenen. Neljä ihmistä kuoli huuhtouduttuaan Bermudan pengertieltä mereen. Lisäksi neljä ihmistä hukkui Yhdysvaltojen Atlantinpuoleisella rannikolla. Myrskyn nostaattamat aallot tekivät tuhojaan Puerto Ricossa ja Dominikaanisessa tasavallassa. Yhteensä Fabianin arvioitiin aluksi aiheuttaneen jopa 300 miljoonan senaikaisen Yhdysvaltojen dollarin vahingot, mutta arvio tarkennettiin myöhemmin 75 miljoonaan.[2]

Fabian tuhosi myös uhanalaisen bermudanviistäjän pesiä: se pyyhki yli kolmen kyseisen lintulajin neljästä tunnetusta pesimäsaaresta.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. NOAA Archive Aug 30
  2. Bermuda recovers from worst hurricane in 50 years 19 syyskuuta 2003. The Guilfordian. Arkistoitu 22.1.2009. Viitattu 27.4.2008.
  3. Birdlife (Arkistoitu – Internet Archive)