Gustav Weil

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gustav Weil

Gustav Weil (25. 4. 1808, Sulzburg – 29. 8. 1889, Freiburg im Breisgau) oli saksalainen orientalisti, joka aloitti tieteellisen islamin tutkimuksen. Hän julkaisi vuonna 1843 ensimmäisen tieteellisen elämäkerran Muhammedista nimeltä Muhammed der Prophet.[1]

Weil suhtautui kriittisesti islamilaiseen perimätietoon. Hän katsoi, että myös näennäisesti aidot perimätiedot sisälsivät paljon liioittelua ja sepitettä.Hän kirjoitti:[2]

Luottamus suulliseen perimätietoon aikana, jolloin niitä välitettiin pelkästään muistin varassa - - avasi laajan mahdollisuuden sepittämiseen ja vääristelyyn. Kun piti puolustaa jotain uskonnollista tai poliittista näkemystä, mikään ei ollut helpompaa, kuin vedota Profeettaa koskevaan suulliseen perimätietoon. Tämän niin sanotun perimätiedon luonne ja tapa, jolla Muhammedin nimeä väärinkäytettiin kaikkien mahdollisten valheiden ja järjettömyyksien perustelemiseen, käy ilmi ehkä parhaiten siitä, että Al-Bukhari, joka kiersi maita ja mantuja kooten 600 000 tarinaa, päätyi siihen, että niistä vain 4000 oli aitoja. Ja näistäkin eurooppalaisen kritiikin on ilman epäilyksiä hylättävä vähintään puolet.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ibn Warraq: A personal look at some apects of the history of koranic criticism in the nineteenth and twentieth centuries. Teoksessa: K-H. Ohlig & G-R. Puin (toim.) The Hidden Origin of Islam, s. 225–262. Amherst, New York: Prometheus Books, 2010. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)
  • Weil, Gustav: Mohammed der Prophet, sein Leben und seine Lehre : Mit Beilagen und einer Stammtafel / Aus handschriftlichen Quellen und dem Koran geschöpft und dargestellt von Dr. Gustav Weil. Stuttgart: Metzler, 1843. Teoksen verkkoversio. (saksaksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Weil 1843
  2. Ibn Warraq 2010, s. 226
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Gustav Weil