Grand Paris Express

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Grand paris express)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Grand Paris Express on ryhmä uusia metrolinjoja, joita rakennetaan Île-de-Francen alueelle Ranskaan. Hanke käsittää neljä uutta linjaa Pariisin Métrolle sekä nykyisten linjojen 11 ja 14 laajennukset, Yhteensä 200 kilometriä (120 mailia) uutta rataa ja 68 uutta asemaa, jotka palvelevat ennustettua 2 miljoonaa matkustajaa päivässä.

Uudet rivit indeksoitiin alun perin värin mukaan (punainen linja, vaaleanpunainen linja, vihreä linja), mutta tämä muuttui vuonna 2013 jatkamaanRATP: n käyttämää numerointikäytäntöä. Uudet linjat tunnetaan nyt nimillä 15, 16, 17 ja 18. Ne on tarkoitus avata vaiheittain alkaen linjojen 11 ja 14 laajennuksesta keväällä ja kesällä2024 vuoteen 2030 asti.

Elokuusta 2013 lähtien New Grand Paris -ohjauskomitea on kokoontunut neljännesvuosittain.  Ensimmäinen julkinen kysely, joka keskittyi linjan 15 eteläosaan Pont de Sèvresistä Noisy–Champsiin, pidettiin lokakuusta marraskuun puoliväliin 2013.  Linjan 15 työt alkoivat vuonna 2015. Sen ensimmäinen osuus Pont de Sèvres Métron aseman ja Noisy–Champs RER A -aseman välillä oli tuolloin tarkoitus avata noin vuonna 2020, mutta nyt sitä on siirretty vuoteen 2025. Tätä linjaa ehdotettiin ensin Orbival-projektissa, sitten se integroitiin Arc Expressiin.

linjan 11 laajennus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paremman lähiliikenteen varmistamiseksi koillisiin esikaupunkeihin rakennetaan kuuden aseman, 5 kilometrin (3,1 mailin) itään suuntautuvaa linjan 11 laajennusta Mairie des Lilasista Rosny-sous-Boisiin. Näiden esikaupunkien paikallisviranomaiset lobbasivat alun perin hanketta, ja se hyväksyttiin Île-de-Francen liikennesuunnitelman tarkistuksen yhteydessä vuonna 2007. Rosny – Bois-Perrierin laajennustyöt alkoivat vuonna 2015 ja sen odotetaan avautuvan vuonna 2024. Se tarjoaa uudet yhteydet RER E:hen ja laajennettuun Île-de-France-raitiotielinjaan 1, jonka se yhdistää paremmin Pariisin keskustaan ja Châtelet–Les Hallesin lähiliikenteen solmukohtaan.

Luettelo uusista asemista ja yhteyksistä
Uudet asemat Palvellut kaupungit Yhteys Arvioitu

avajaispäivä

Serge Gainsbourg Les Lilas 2024
Place Carnot Romainville, noisy le-Sec
Montreuilin hopital Montreuil, noisy le-Sec 9 (potentiaalinen)
La Dhuys Montreuil, noisy-le-Sec, Rosny-sous-Bois
Côteaux Beauclair Noisy-le-Sec, Rosny-sous-Bois
Rosny – Bois-Perrier Rosny-sous-Bois RER E

Grand Paris Express -suunnitelman tarkistukset ja mahdollinen automatisointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Grand Paris Expressin ehdotetun metrojärjestelmän tarkistettu suunnitelma julkistettiin 6. maaliskuuta 2013, ja siinä vaaditaan linjan 11 toisen laajennuksen rakentamista meluisa–Champsin suuntaan. Tavoiteltu avaamisajankohta on vuosi 2030, mutta sitä saatetaan siirtää. Jos toinen laajennus rakennetaan, linja 11 automatisoidaan täysin. Rosnyn laajennukselle ei ole tällä hetkellä suunnitteilla automaattista junaliikennettä, vaikka RATP ja STIF olivat harkinneet mahdollisuutta lisätä se myöhemmin.

kalusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maaliskuusta 2013 lähtien oli odotettavissa, että linjalle 11 käytetään lisää MP 14 -kalustoa. Toisin kuin linjat 14 ja 4, nämä MP 14: t ajetaan manuaalisesti ja korvaavat MP 59: n. Lokakuusta 2022 lähtien junia testataan parhaillaan Rosnyn laajennuksella. Matkustajaliikenne alkoi kesäkuussa 2023.

Rivin 14 laajennus[muokkaa lähdettä][muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Pariisin metrolinja 14

Linjan 14 pohjoinen jatke[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Automatisoitua linjaa 14 jatkettiin pohjoiseen Saint-Lazaresta Mairie de Saint-Oueniin, ensisijaisena tavoitteena oli vähentää linjan 13 tilanahtautta.  Hyväksytty ratkaisu yhdistää linjan 13 molemmat haarat linjaan 14, asemiin Porte de Clichy Asnières–Gennevilliers-haarassa ja Mairie de Saint-Ouen Saint-Denis'n haarassa. Toinen asema yhdistää Saint-Ouen RER C -aseman, toinen Transilien Paris – Saint-Lazare -linjan Pont-Cardinet'ssa ja viimeisen RER D: n Saint-Denis Pleyelissä. Laajennusosan rakentaminen alkoi vuonna 2014, ja sen tavoitteena oli valmistua vuoteen 2019 mennessä.  Valmistumista lykättiin myöhemmin vuoteen 2020 sen jälkeen, kun pohjaveden tulvat pysäyttivät tunnelityöt vuodeksi. COVID-19-pandemia viivästytti avaamista edelleen joulukuuhun 2020.  Keväällä 2023 tämänhetkinen arvio laajennuksen avaamisesta on vuoden 2024 puolivälissä – juuri ennen vuoden 2024 kesäolympialaisia.

Linjan 14 eteläinen jatke[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linjaa 14 jatketaan myös Olympiadesista etelään kohti Orlyn lentokenttää. Laajennus kulkee kaakkoon Olympiadeista Maison Blancheen, ja se on mahdollisesti yhteydessä linjan 7 Villejuifin haaraan, ja se on tarkoitus avata vuonna 2024 (juuri ennen Pariisin olympialaisia 2024).

Kun molemmat laajennukset valmistuvat, on odotettavissa, että linja 14 yhdistetään lopulta ehdotettuun Grand Paris Express -järjestelmään.

Liikkuva kalusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helmikuussa 2012 STIF ilmoitti, että suunnitellun kahden laajennuksen myötä upouusi MP 14 -luokan liikkuva kalusto korvaa linjan 14 MP 89CA- ja MP 05 -kaluston vuodesta 2020 alkaen. Tämä uusi kalusto olisi kahdeksan vaunun junakokoonpanoissa, joita ei vielä käytetä Pariisin metrossa, mutta jotka sallitaan kaikkien linjan 14 asemien pituuden mukaan. Nykyiset MP 89CA ja MP 05 -osakkeet siirrettäisiin sitten linjalle 4 joidenkin 6-vaunuisten MP 14 -koneiden rinnalle. Ne korvaavat käsikäyttöisen MP 89 CC -kaluston, joka kunnostetaan ennen linjalle 6 siirtymistä korvaamaan ikääntyvä MP 73 -kalusto.

Linja 15[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linjasta 15 tulee suuren kapasiteetin maanalainen rautatie, joka muodostaa uuden kehäradan Pariisin ympärille Hauts-de-Seinen, Val-de-Marnen ja Seine-Saint-Denisin departementeissa. Se mahdollistaa suorat matkat lähiöiden välillä ohittaen Pariisin keskustan.  Linjan reitti on hyvin samanlainen kuin RATP: n vuonna 2006 ehdottama Arc Express. Se sisällytettiin myöhemmin Grand Paris -julkisen liikenneverkon punaisen linjan hankkeeseen, jonka Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy esitteli vuonna 2009. Maaliskuussa 2013 silloinen pääministeri Jean-Marc Ayrault ilmoitti "Uusi Grand Paris" -hankkeesta. Tällä hetkellä linja sai nykyisen linjan 15 nimen.

Linja 15 on tarkoitus avata vaiheittain vuosina 2025–2030.  Se luo silmukan, joka yhdistää Noisy–Champsin Champignyyn ja kulkee Champigny-sur-Marnen, Créteil'n, Villejuifin, La Défensen, Saint-Denis'n ja Rosny-sous-Boisin läpi.

Ehdotettu aikajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääministeri Édouard Philippe ilmoitti 22. helmikuuta 2018 uudesta aikataulusta:

  • Vuoden 2014 aikana: Julkinen kysely itäosuudesta Saint-Denis Pleyelistä Champigny Centreen.
  • Vuoden 2015 alku: Pont-de-Sèvresin ja Noisy–Champsin välisen eteläosan rakentamisen aloitus.
  • 2024 (siirretty vuoteen 2025 syyskuussa 2018): Eteläinen osuus Pont de Sèvresistä Noisy–Champsiin otetaan käyttöön.
  • 2030: länsiosuus Pont de Sèvresistä Saint-Denis Pleyeliin ja itäosuus Saint-Denis Pleyelistä Champigny Centreen otetaan käyttöön.

Edellinen aikajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2013 Ayrault'n johtama hallitus ehdotti tätä aikataulua linjan 15 projektille:

  • 2014: Julkinen kysely itäosuudesta Saint-Denis Pleyelistä Champigny Centreen.
  • Vuoden 2015 alku: Pont-de-Sèvresin ja Noisy–Champsin välisellä eteläisellä osuudella uraauurtavaa.
  • 2020: Uraauurtava osuus Pont-de-Sèvresistä Nanterreen ja Saint-Denis Pleyelistä Rosny-Bois-Perrieriin pohjoisosassa.
  • 2022: Eteläinen osuus Pont-de-Sèvresistä Noisy–Champsiin avataan.
  • Vuoden 2025 alku: Pohjoisosan osuudet Pont-de-Sèvresistä Nanterreen ja Saint-Denis Pleyelistä Rosny-Bois-Perrieriin otetaan käyttöön.
  • 2025: Uraauurtava osuus Nanterresta Saint-Denis Pleyeliin pohjoisosan La Défense-Grande-Archen kautta.
  • Vuoden 2030 alku: Pohjoisosan osuus Nanterresta Saint-Denis Pleyeliin La Défense-Grande-Archen kautta otetaan käyttöön.
  • Vuoden 2030 loppu: Pohjoinen osuus Rosnysta Champignyyn valmistuu.

Liikkuva kalusto[muokkaa lähdettä][muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linjan 15 ehdotettu liikkuva kalusto on uusi automatisoitu rakenne, jossa käytetään tavanomaista teräspyörää teräskiskotekniikalla ja yläpuolista sähköistystä, leveys 2,80 metriä (9 jalkaa 2 tuumaa). Alstom on valittu rakentamaan nämä junat. Junien nimet ovat Alstom Metropolis MR3V/MR6V (MR6Y (6-vaunuinen versio linjalle 15) ja MR3Y (3-vaunuinen versio linjoille 16 ja 17)).

Linjalla 15 kulkevien junien tekniset tiedot ja liikennöinti ovat seuraavat:

  • Junan leveys: vähintään 2.80 metriä (9 jalkaa 2 tuumaa)
  • Junan pituus: 108 metriä (354 jalkaa), koostuu 6 vaunusta, joissa on täysin avoimet sisäkäytävät
  • Junan kapasiteetti: 960 matkustajaa (4 matkustajaa/m²)
  • Laakerit: rauta
  • Sähköinen ajovirta: 1500 voltin tasavirta virroittimen ja ajojohtimien kautta
  • Käyttö: Täysin automatisoitu
  • Suurin nopeus: 120 kilometriä tunnissa (75 mph)
  • Keskimääräinen ajonopeus: 55 kilometriä tunnissa (34 mph)
  • Teoreettinen aamuruuhkan läpimeno: 34 560 matkustajaa tunnissa
  • Keskimääräinen aikaväli: 3–4 minuuttia
  • Vähimmäisväli: 2 minuuttia