Gasti

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Gastipörssi)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Gasti tarkoittaa muuta miehistönjäsentä kuin kipparia purjealuksessa. Se on lainasana saksan kielen sanasta "Gast", joka tarkoittaa "vieras". Kilpapurjeveneessä gastilla on useasti hyvin rajattu rooli, jolloin gastit voidaan jakaa tehtävien mukaan mm. keulagasteihin, pianisteihin, trimmaajiin, taktikoihin, navigaattoreihin, perämiehiin. Yhdellä gastilla voi olla monta tehtävää.

Kipparit ja veneiden omistajat etsivät gasteja ja purjehtijat gastipaikkoja ns. gastipörsseissä. Kipparit hakevat miehistöä sekä yksittäisiin siirtopurjehduksiin että vakituista miehistöä kilpapurjehdusjoukkueisiin. Gastipörssit toimivat nykyisin Internetissä useilla eri purjehdusaiheisilla keskusteluryhmillä, mutta edelleen näkee myös ilmoituksia seurojen telakointialueiden ilmoitustauluilla. Gastipörssejä ylläpitävät tapahtumien ja kilpailujen järjestäjät, pursiseurat ja luokkaliitot.

Keulagasti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keulagasti toimii purjeveneen kannella maston etupuolella ja hänen tehtävinään on mm. etupurjeiden vaihdot ja spinaakkerijiipissä spinaakkeripuomin käsittely.

Pianisti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tehtävään kuuluu kajuutan katolla rivissä olevien nostin- ja säätököysien hoito. Pianisti huolehtii myös köysien siisteydestä ja selkeydestä kannella ja istuinkaukalossa.

Perämies[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjaa venettä peräsimellä. Perämies tunnetaan myös pinnamiehenä.

Taktikko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tehtävänä on selvittää nopein mahdollinen reitti huomioiden kilpapurjehdussäännöt, olosuhteiden muutokset ja muut kilpailijat.

Trimmaaja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tehtäviin kuuluu venevauhdin rakentaminen purjeita säätämällä.