Freestylemelonta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Freestylemeloja

Freestylemelonta on vauhdikas ja akrobaattinen urheilulaji, jossa alle kaksimetrisellä freestylekajakilla tehdään erilaisia liikkeitä kosken virtauksia hyödyntäen. Temput ovat hieman samankaltaisia kuin lumilautailijoiden, surffaajien tai luistelijoiden suorittamat liikkeet. Freestylemelontaa voi harrastaa eri seurojen ja yritysten kautta. Suomessa toimii Suomen melonta- ja soutuliitto, joka pyörittää erilaisia kursseja sekä kilpailuita.

Harrastajalta vaaditaan hyvää virranlukutaitoa, melontatekniikkaa sekä rämäpäistä asennetta. Laji sopii kaikenikäisille.

Lajina freestylemelonta on melko nuori. Nykyisen muotonsa se on saanut vasta 1990-luvulla, mutta laji kehittyy edelleen uusien välineiden myötä.

Liikkeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Freestylemelonnassa temput jaetaan yleensä hontto- ja aaltoliikkeisiin. Aaltoliikkeet tehdään loivassa aallossa ja honttoliikkeet hontossa, joka on terävä pystypyörre. Honttoliikkeitä ovat esim. voltti ja kärrynpyörä, aaltoliikkeitä muun muassa spinni, jossa meloja yhtenäisellä liikkeellä pyörähtää 360° ympäri aallossa.

Liikkeet suoritetaan yleensä aallossa tai hontossa jo valmiiksi ollessa. Temppuja, jotka tehdään aaltoon tai honttoon suoraan ylävirrasta laskiessa, kutsutaan entryliikkeiksi.

Monia liikkeitä voi tehdä joko cleanina tai airina. Air tarkoittaa ilmavaa ja sille on liikkeestä riippuen erilaisia tarkempia kriteereitä. Cleanit liikkeet tehdään käyttämättä melaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Playboating