Flavius Sulpicianus

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Titus Flavius Sulpicianus (kuoli ehkä 197) oli roomalainen poliitikko joka oli yksi ehdokkaista Rooman keisariksi vuonna 193.

Sulpicianuksen tytär Flavia Titiana meni naimisiin tunnetun kenraalin Pertinaxin kanssa. Pertinax nousi keisariksi sen jälkeen kun Commodus murhattiin. Pertinax teki apestaan kaupungin prefektin. Hallittuaan vain kolme kuukautta Pertinax murhattiin 28. maaliskuuta. Ennen kuolemaansa Pertinax oli lähettänyt appensa pretoriaanikaartin tukikohtaan lepyttelemään sotilaita. Heti saatuaan kuulla Pertinaxin kuolemasta Sulpicianus lupasi sotilaille palkkion jos hänet valittaisiin uudeksi keisariksi. Tarkoituksena oli luultavasti että Sulpicianus toimisi Pertinaxin pojan Publiuksen holhoojana niin kauan kuin tämä oli alaikäinen. Paikalle saapui kuitenkin myös Didius Julianus, joka myös havitteli keisariutta. Julianus ja Sulpicianus tarjosivat sotilaille vuorostaan enemmän ja enemmän rahaa. Lopulta kun Sulpicianus tarjosi sotilaille 20 000 sesteriusta nosti Julianus omaa tarjoustaan 25 000 sesteriukseen ja sai sotilaat puolelleen. Sotilaat pelkäsivät myös että Sulpicianus kostaisi heille Pertinaxin kuoleman.

Julianuksen hallituskausi jäi kuitenkin lyhyeksi kun häntä vastaan nousivat Septimius Severus ja Pescennius Niger. Sisällissodan voittajaksi nousi Severus josta tuli uusi keisari. Sulpicianus selvisi tästä kaikesta hengissä noin vuoteen 197 asti, kun hänet teloitettiin. Hän oli luultavasti tukenut Severuksen vihollista Clodius Albinusta.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]