Erkki ja tytöt

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Erkki ja tytöt on kälviäläinen pelimanniyhtye. Yhtyeen keulahahmona toimii mestaripelimanni ja koneurakoitsija Erkki Lassila. Yhtyeen muut jäsenet ovat Eeva-Kaisa Kohonen, Jutta Rahmel, Anna Wegelius ja Leeni Wegelius.

Mestaripelimanni Erkki Lassila on tehnyt työuransa auto- ja kaivinkonealan urakoitsijana, mutta vielä pidemmän elämäntyön hän on tehnyt kanteletaiteen parissa. Lassila aloitti kanteleensoiton 10-vuotiaana, saatuaan isältään lahjaksi kanteleen.

Ensimmäiset esiintymiset olivat nuorisoseurojen iltamissa ja pikkujouluissa. Rippikouluiässä Erkki innostui kanteleesta toden teolla ja hänet saattettiin nähdä talvipakkasella kantele kainalossapolkemassa milloin kenenkin kälviäläisen pelimannin luo oppia hakemaan. Omia sävellyksiä Lassila on tehnyt 70-luvulta lähtien ja kaikkiaan niitä on kertynyt toistakymmentä. Suosikkisävelmikseen hän mainitsee kälviäläiset silia-valssit ja omat sottiisit.

Erkki ja tytöt -yhtye syntyi Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulussa vuonna 2008. Siellä Erkki opetti kahta espoolaista sisarusta, Anna ja Leeni Wegeliusta. Tytöt pitivät Erkin opetuksesta ja pyysivät häntä mukaan yhtyesoittoon. Pian soittotunnit siirtyivät koululta Erkin ja tämän vaimon Paula Lassilan kotiin, missä musisoitiin, keitettiin kahvia ja paranneltiin maailmaa. Myöhemmin yhtyeeseen liittyivät Eeva-Kaisa Kohonen ja Jutta Rahmel.

Keväällä 2012 yhtye julkaisi ensimmäisen levynsä, jonka nimi on Erkki ja tytöt[1]. Tämä Erkki Lassilan sävellyksiä ja soitteita esittelevä yhtyelevy valittiin vuoden kantelelevyksi 2012. Valinnan teki Pekka Kuusisto.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kansanmusiikki-instituutti viitattu 6.6.2012
  2. Kantele.net viitattu 6.6.2012

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]