Ellen Burstyn

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ellen Burstyn

Ellen Burstyn (oik. Edna Rae Gillooly s. 7. joulukuuta 1932, Detroit, Michigan) on yhdysvaltalainen Oscar-palkittu näyttelijä.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hänen teki Broadway-debyyttinsä vuonna 1957 ja vuonna 1975 hänet palkittiin Tony Awardilla parhaasta naispääosasta Same Time, Next Year. 1990 hän voitti Sarah Siddons Awardin työstään Chicago Theatressa. Vuoteen 1970 asti hän näytteli lähes kaikki roolinsa nimellä Ellen McRae, jonka jälkeen hän otti kolmannen aviomiehensä sukunimen, Burstyn.

Burstyn oli ensimmäistä kertaa Oscar-ehdokkaana vuonna 1971 elokuvasta Viimeinen elokuva. Hän voitti vuoden 1974 parhaan naispääosan Oscarin elokuvasta Alice ei asu enää täällä. Hänen muita tunnettuja elokuvia ovat muun muassa Manaaja (1973), Unelmien sielunmessu (2000) ja Jumalaiset JaJasiskot (2002).

Teatterin ja elokuvien lisäksi Ellen on tehnyt mittavan uran televisiossa. Hän näytteli yhtä keskeistä osaa Suomessakin nähdyssä draamasarjassa Elämän pyörteissä. Sen lisäksi hän on ollut useampaan otteeseen ehdolla Emmy-palkinnon saajaksi rooleistaan minisarjoissa.

Ellen Burstyn on ollut kolme kertaa naimisissa, mutta kaikki avioliitot ovat päättyneet eroon. Viimeisestä avioliitostaan Neil Burstynin (avioliitossa vuodet 1960-1971) kanssa hänellä on yksi lapsi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]