Connected Finland

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Connected Finland
Perustettu 2015
Kotisivu www.connectedfinland.fi

Connected Finland on vuonna 2015 perustettu suomalainen yritys, joka tarjoaa valikoiman erilaisia esineiden internet -laitteita ja palveluita sekä ylläpitää koko Suomen kattavaa Sigfox-verkkoa. Connected Finlandilla on myös Virossa toimiva tytäryhtiö et:Connected Baltics OÜ.

Toimiala ja historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Connected Finland Oy on suomalainen vuonna 2015 perustettu esineiden internet -yhtiö, joka on erikoistunut LPWA (Low Power Wide Area) Internet of Things -ratkaisuihin. Connected Finland ylläpitää Sigfox-verkkoa Suomessa sekä valmistaa IoT-laitteita ja -palveluita.[1] Yhtiön täysin itse omistama tytäryhtiö, Connected Baltics OÜ, toimii vastaavasti Virossa. Connected Finland Oy:n Sigfox pohjainen IoT-verkko avattiin Suomessa kaupalliseen käyttöön syyskuussa 2016 ja Connected Baltcs OÜ:n verkko toukokuussa 2017.[2]

Joulukuussa 2018 yhtiön Sigfox-tietoliikenneverkko kattoi yli 85% Suomen ja yli 70% Viron väestöstä.

Connected Finland Oy perustajajäsenillä Marko Vannisella, Markku Patrosella ja Tom Lindbladilla on laaja kokemus IT- ja ITC -alan yhtiöistä niin kotimaassaan Suomessa kuin kansainvälisestikin.[1] Tämän lisäksi Connected Baltics OÜ:n perustajajäseneksi kutsuttiin Kushtrim Xhakli. Yritys on saanut toimintaansa rahoitusta mm. Avanto Venturesilta, Tekesiltä ja LähiTapiolalta. [3]

Palvelut ja tuotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sigfox-verkon ylläpitämisen sekä kehittämisen lisäksi Connected Finland ja Connected Baltics OÜ kehittävät tuotteitaan ja palveluitaan Sigfox-järjestelmän kansainvälisille markkinoille. Vuonna 2019 Sigfox-verkko kattoi jo miljardi ihmistä ja toimi 60:ssä eri maassa.

[4]

Connected Finland Oy:n täysin omistama Connected Inventions Oy on kehittänyt sensoreita muun muassa lämpötilojen, kosteuden ja hiilidioksidipitoisuuden mittaamiseen. Yhtiön SaaS-pohjainen (Software as a Service) FoxerIoT-palvelualusta Sigfox-sensoreille valmistui helmikuussa 2018, ja se on maailman ensimmäisen ainoastaan Sigfox-laitteille soveltuva analytiikkapohjaisen palvelualusta.[5] Yritys on toimittanut tuotteita ja palveluitaan maailmanlaajuisesti.[6]

Sigfox-teknologialla voi välittää vain yksinkertaista ja pientä dataa, kuten esimerkiksi vesimittarin lukeman tai GPS-koordinaatit. Esimerkiksi rahtikonttiin liitetty lähetinyksikkö voi välittää sijaintitietoa matkalla Suomesta Portugaliin. Sigfox liikennöi ISM-nimisellä taajuusalueella, joka on maailmanlaajuinen radiokaista teolliseen, tieteelliseen ja lääketieteelliseen käyttöön. Se ei vaadi lisenssejä, mutta laitekohtainen liikennemäärä on pidettävä vähissä. Euroopassa taajuusalue on 868 megahertsiä. [7]

Connected Finlandin teknologiaa on esimerkiksi Espoon kaupungin uimarantojen käytössä.[8]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Suomen ensimmäinen esineiden internetin operaattori aloittaa Tivi. Viitattu 10.1.2019.
  2. Connected Baltics launches nationwide IoT network www.telecompaper.com. Viitattu 10.1.2019. (englanniksi)
  3. Kick-start for Finnish IoT operator Good News from Finland. 28.3.2017. Arkistoitu 2.4.2019. Viitattu 23.4.2019. (englanniksi)
  4. Sigfox 0G network on track to establishing a standard www.sigfox.com. Viitattu 23.4.2019.
  5. -: Fortum tukee LoRa-verkkojen lisäksi Sigfoxia Uusiteknologia.fi. 26.9.2018. Viitattu 23.4.2019.
  6. Esineiden internetistä uusi sampo? Kauppapolitiikka – Kansainvälisen kaupan aikakauslehti. 28.9.2018. Viitattu 10.1.2019. (englanniksi)
  7. Maailmanlaajuinen verkkoliittymä eurolla vuodessa? – "Yksi giganttinen verkko ilman mitään roamingia" T&T. Viitattu 23.4.2019.
  8. Katja Riihola: Joko tarkenee mennä uimaan? Espoolaisyritys tarjoaa rantojen tilannetiedot reaaliajassa Länsiväylä. Viitattu 23.4.2019.