Chyrellos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Chyrellos on eleenikirkon pääkaupunki, eräänlainen kuvitteellinen Vatikaanivaltio, David Eddingsin kirjasarjoissa Eleniumin taru ja Tamulin taru.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Chyrellos sijaitsee jokseenkin keskellä Eleniumin mannerta. Se on vapaa valtakunnankaupunki, jonka hallintoa hoitaa kirkonvanhinten neuvosto.

Chyrelloksen erityisasema näkyy arkisin siinä, että kaupunkilaiset pukeutuvat pääasiassa papilliseen mustaan korostaakseen erityisasemaansa.

Keskellä kaupunkia on muurein ympäröity vanhakaupunki, jonka keskipiste on basilika-nimellä kutsuttu eleenikirkon katedraali.

Se on hyvin Pietarinkirkkoa vastaava laaja kompleksi, joka käsittää paitsi itse pääkirkon myös laajan palatsikokonaisuuden tarpeellisine sivurakennuksineen ja varastoineen. Basilikan alla on laaja holvisto, johon sijoittuu myös arkkiprelaattien hautaholvi.

Chyrelloksen valtias on eleenikirkon johtaja eli arkkiprelaatti. Hänet valitaan eliniäkseen määräenemmistöllä toimitetussa vaalissa. Yleensä valinta kohdistuu ansioituneeseen piispaan tai patriarkkaan, mutta moniaita kertoja tehtävään on valittu aivan tavallinen kyläpappi.

Eleniumin tarun aikana entinen arkkiprelaatti Cluvonus on jo kuolemaisillaan ja Safiiriruusu-kirjassa kuvataankin hänen hautajaisiaan. Uuden arkkiprelaatin valinta on tärkeä osa juonen kehittelyä. Lopulta tehtävään valitaan Demoksen patriarkka Dolmant.

Chyrellos kärsii rendorihyökkäyksessä pahoja vaurioita, mutta Tamulin taruun mennessä vauriot on jo korjattu.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.