Akademgorodok

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Akademgorodok ilmasta

Akademgorodok (ven. Академгородо́к) on tiedekaupunki Novosibirskin alueella Siperiassa 20 km etelään Novosibirskistä. Kaupunki sijaitsee Obinmeren tekojärven rannalla koivu- ja mäntymetsässä. Kaupungissa on noin 131 300 asukasta (2002). Hallinnollisesti se kuuluu Novosibirskin piiriin.lähde?

Akademgorodokin perusti 1950-luvulla Neuvostoliiton tiedeakatemia akateemikko Mihail Lavrentjevin, Siperian osaston johtajan johdolla. Akademgorodokissa on Novosibirskin valtionyliopisto, 35 tutkimuskeskusta, maatalousakatemia, lääketieteellinen akatemia, asuinrakennukset ja kaupungin tavallinen infrastruktuuri. Vapaa-ajankeskuksessa, Tiedemiesten talossa (Dom Utšjonyh) on 10 000 niteen kirjasto. Sillä on naukogradin asema.lähde?

Neuvostoliiton aikoina 1961–1991 Akademgorodok oli etuoikeutettu yhteisö, jonka asukkaille taattiin tiettyjä ruokatavaroita, joita ei muualla ollut helposti saatavilla. Tohtoriksi väitelleet pääsivät käsiksi edelleen vielä laajempaan valikoimaan. Tiedeakatemian jäsenet saivat asua huviloissa, kun muut asuivat yhdeksän- ja viisikerroksisissa kerrostaloissa.