Aihe sivulla Wikipedia:Flow/Hiekkalaatikko

Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Flow’n käpyjä ja susia

30
Yhteenveto käyttäjältä Olimar

Yhteenvetokokeilu: 26.11. klo 17.32 mennessä keskustelua oli herättänyt keskusteluiden sisentyminen. Viestiketju etenee suorassa linjassa ("samassa pötkössä"), ja väliin tehdyt uudet keskustelunavaukset tai huomautukset sisentyvät uuteen viestiketjuun, jossa viestit etenevät taas suorassa linjassa. (yhteenvetoa voi kuka tahansa muokata).

Pxos (keskustelumuokkaukset)

Tähän keskustelunaiheeseen voisi kerätä Flow'n toiminnassa huomattuja ongelmia ja outouksia.

Pxos (keskustelumuokkaukset)

Käpy 1: Aikaleima ei ole päivämäärä vaan epämääräinen "5 minuuttia sitten". Kun päiviä kuluu, aikamääre "12 päivää sitten" on vaikeasti hahmotettava. Päivämäärän saa selville, kun kärrää hiiren kohdistimen aikamääreen päälle, mutta tämä ei takuulla onnistu mobiililaitteilla. Tämä on ominaisuus, johon ei ole tulossa muutosta, joten julistan tämän kävyn suoraan sudeksi.

Käpy 2: Alla olevassa keskustelussa "Flow'n käännökset" on Savirin kommentti "Totta". Kenelle hän mahtaa vastata? Tuottaako Flow vain samassa hierarkiatasossa olevaa pötköä, jossa ei ulkoasusta näe, kenelle vastataan? Tämä käpy on vielä avoin.

Olimar (keskustelumuokkaukset)

Käpy 3: alempi vastaukseni piti olla vastaus tähän, mutta vasta kun vastaan näiden kahden viestin väliin, viesti sisentyy.

Savir (keskustelumuokkaukset)

Onko ketjun alin viesti siis aina sisentämätön?

Olimar (keskustelumuokkaukset)

Testi (tämän piti olla vastaus Savirille)

Olimar (keskustelumuokkaukset)

Ilmeisesti tämä on ominaisuus eikä bugi? Sama keskustelu on pötkössä, ja väliin tehdyt huomiot sisentyvät. Vähän kuten Facebookissa.

Geohakkeri (keskustelumuokkaukset)

(vastaus käyttäjälle @Olimar) En tiedä, kun en Facebookia käytä. Toivottavasti tähän tottuu. Käytän wikitekstimuokkainta, joten teenkin pienen taulukon:

Suhtautuminen Flow-systeemiin
Ihan hyvä Aika huono
Näin sanoi Käyttäjä A Käyttäjä B
Pxos (keskustelumuokkaukset)

Nyt on ratkaisevan tärkeää huomata, että Flow'n kehitys on lopetettu. Bugeja korjataan, mutta ominaisuuksia ei enää korjata. Toisin sanoen jos joku käpy on bugi, se saatetaan korjata tai sitten ei. Mikäli käpy on ominaisuus, sitä ei korjata ikinä eikä muuteta koskaan eikä paranneta milloinkaan. Asia on hyvä tietää jo nyt.

Savir (keskustelumuokkaukset)

Muokkasin kommentikseni "Samaa mieltä", valitettavasti en löytänyt muokkausyhteenvetokenttää ilmoittaakseni siitä.

Pxos (keskustelumuokkaukset)

Klikkasin nappia "Vastaa" oman ensimmäisen kommenttini jälkeen, koska halua nähdä, mihin tämä tulee.

Käpy 4: Kun aiheen merkkaa "loppuun käsitellyksi" (resolved) siihen ei voi enää kirjoittaa, mutta keskustelua ei myöskään enää näe. Näkyy vain yhteenveto keskustelusta. Tämä on siis ominaisuus eikä susi, mutta kävyksi kutsuttakoon.

Käpy 5: Yllä huomatut sisennysominaisuudet, jotka poikkeavat totutusta. Jos haluaa erityisesti osoittaa kommentinsa jollekulle, on ilmeisesti kerrottava siitä selkeästi viestinsä alussa, koska muuten viesti menee vain muiden jatkoksi samaan hierarkiatasoon kronologisesti.

Käpy 6: Aivan kenellä tahansa käyttäjällä on oikeus piilottaa aiheita keskustelusta merkitsemällä niitä piilotetuksi. Piilotettua keskustelua ei enää näe tällä sivulla, joten sillä voi sensuroida tai tehdä kiusaa. Sensurointiin se on huono, koska piilotuksen voi poistaa, mutta silti informaation voi saada näkymättömiin. Piilotus on hyvä ominaisuus, mutta ei sen pitäisi olla ihan kaikille tarjolla.

(Viestiä on muokattu eli jatkettu alla olevalla.)

Käpy 7: Flow-järjestelmän latautuminen kestää kauan. Flow ei ole wikitekstiä, joka tulee ruutuun sellaisenaan vaan se lataa ensin käsittelyjärjestelmän. Kun haluaa lukea uuden viestin, näkee miten kauan hommassa kestää. Vie resursseja ja on hidas.

Käpy 8: Ilmoitustoiminto on rasittava. Jokaisesta äännähdyksestä täällä tulee ilmoitus eli sinisellä pohjalla oleva ykkönen, joka vie käyttäjän huomiota, jolle sitä kytke pois. Tarkkailulista ei ole lainkaan yhtä häiritsevä.

Käpy 9: Unohdin jo, mitä olin kirjoittamassa, mutta joku salainen käpy tähänkin tulee.

Olimar (keskustelumuokkaukset)

Käpy1: Kun vie hiiren aikaleiman päälle, tarkka päivämäärä ja kellonaika tulee näkyviin.

Pxos (keskustelumuokkaukset)

(Heippa Olimar, tää viesti on nyt sinulle!) Niinhän minä jo kerroin. Mobiilihiiriä ei taida olla. Aikaleiman perusmuoto on "joskus taannoin, ehkä eilen", mikä on susi. Pitää seikkailla jokaisen aikaleiman päälle, jos haluaa tietää, miten keskustelu on edennyt. Susi mikä susi.

(Viestiä on muokattu jälkeenpäin, koska sisennystä en osaa tehdä enkä osaa kertoa, että juttelen Olimarin kanssa.)

Olimar (keskustelumuokkaukset)

Totta, niin sanoit, oma mokani. En toisaalta tiedä tarvitaanko tarkempia aikaleimoja mobiilinäkymässä, jossa ruutu on kotikoneen tai läppärin näyttöä huomattavasti pienempi.

Pxos (keskustelumuokkaukset)

Heh. Olen salaisesti ollut sitä mieltä, että tietokonekansa jakaantuu kahteen kastiin: pöytäkoneilla kirjoittavat, joiden älykkyysosamäärä säilyy, ja mobiilikansa, jonka älykkyysosamäärä lähtee laskuun. Kyllä minä vaan kalenterin haluasin nähdä ja kellonkin osata, vaikka älypuhelimella seikkailisin. Olen käyttänyt Wikipediaa mobiililaitteesta, joten tiedän siitä jotain pientä.

Olimar (keskustelumuokkaukset)

Toisaalta viestisi on oman viestini alapuolella, joten kronologia on olemassa. Mutta ymmärrän miksei systeemi sovi kaikkialle, enkä itsekään haluaisi tätä tällaisenaan kaikille keskustelusivuille.

Olimar (keskustelumuokkaukset)

Esimerkiksi käytän sekä visuaalista muokkainta että wikitekstimuokkainta, enkä haluaisi luopua kummastakaan. Ilman visuaalista editoria tulisin kyllä toimeen, tosin, mutta se tekee jostakin muokkaamisesta helpompaa. Samalla tavalla koen, että tämä lisäosa olisi hyödyllinen rajatuissa tarkoituksissa esim. projektisivuilla.

Pxos (keskustelumuokkaukset)

Juu hyödyllinen varmaan voi olla. Ehkä jopa hyvä, jos pitää susista. Kuten tekniikan kahvihuoneessa sanoin, tämä on loistava keskustelutapa niille, jotka eivät osaa sisentää, allekirjoittaa tai jäsentää. Projektikeskusteluun, johon osallistuu paljon wikiälyttömiä, tämä soveltuu. Vanhojen partojen mieleen tämä ei kenties ole. Nythän tätä kokeillaan ja tätän totutaan. Vastaukseni on nyt Olimarille ensisijaisesti.

Savir (keskustelumuokkaukset)

On tässä se hyvä juttu että vastauksista omiin viesteihin saa tässä hoksautuksen yläosan ilmoituslaatikossa. Nykyisin kun jättää viestin jonkun käyttäjän keskustelusivulle ja haluaa odottaa vastausta, joutuu laittamaan sen keskustelusivun väliaikaisesti omalle tarkkailulistalleen.

Savir (keskustelumuokkaukset)

Kun viestiä muokkaa, sen alkuperäinen kirjoitusaika katoaa?

Stryn (keskustelumuokkaukset)

Diffistä näkee mitä kommentissa on muokattu, ja montako minuuttia sitten alkuperäinen kommentti oli jätetty. Diffi aukeaa kun klikkaa muokatussa viestissä näkyvää aikaleimaa.

Pxos (keskustelumuokkaukset)

Joo diffissä tulee näkymään, että kommenttia on muokattu "17 päivää sitten". Siinä ei saa päivämäärää näkymään hiirellä. Lisäksi vanhoissa kommenteissa varmaan näkyy "4 kuukautta sitten", mistä ei enää saa lainkaan selville päivämäärää. Tämä on aivan selvä susi. On älyvapaata informaation pimittämistä, että viestin diffissä lukee vain "2 vuotta sitten" eli toisin sanoen joskus vuoden 2013 aikana. Buu!

Pxos (keskustelumuokkaukset)

Aikaleimat saa perinteisesti näkymään, jos haistattaa p-kat tälle järjestelmälle ja pokkana allekirjoittaa omat viestinsä perinteisesti tähän perään. Terveisin Pxos (keskustelu) 26. marraskuuta 2015 kello 22.02 (EET) (siis wikitekstinä).

Antilope (keskustelumuokkaukset)
Stryn (keskustelumuokkaukset)

Kännykän mobiiliversiolla lähetetty viesti. 🌻🌋😷✔

Stryn (keskustelumuokkaukset)

Jaa jotakin oli jo poistettu kun olin muokkaamassa kommenttiani. Piti kirjoittaa... :

Ainakin käännös oli aikaleimassa pielessä: "Muutaman sekunnin päästä" kun pitäisi olla "muutama sekunti sitten".

Iivarius (keskustelumuokkaukset)

Miksi vain osassa muokkaushistoriaa on diffimahdollisuus?

Geohakkeri (keskustelumuokkaukset)

Mitä tarkoitat? Flow joka tapauksessa natsaa kehnonpuoleisesti wikistandardien kanssa.

Stryn (keskustelumuokkaukset)

Varmaan sitä, kun kirjoitin ylempänä, että muokatuissa viesteissä näkee diffin. Ei tietenkään ei-muokatuissa viesteissä voi näkyä diffiä, koska niitä ei ole muokattu, joten eroavaisuusnäkymä olisi turha.

Savir (keskustelumuokkaukset)

Ohjeessa lukee: "Arkistointi on automatisoitua: kaikki keskustelut katoavat, kun ne eivät ole enää aktiivisia." Tuota ei ainakaan saa ottaa käyttöön artikkelien keskustelusivuilla.

Geohakkeri (keskustelumuokkaukset)

Rupesin nostalgioimaan ja kytkin itselleni päälle Monobookin. Flow’kin näyttää nyt jotenkin perinteisemmältä. Joo, ei tätä artikkelikeskusteluhärpäkkeeksi oikein voi suositella, mutta Wikipedia-nimiavaruudessa on ihan käyttökelpoinen tulokkaiden leikkikaluksi. Geohakkeri (keskustelu) 5. joulukuuta 2015 kello 10.49 (EET)

Vastaa aiheeseen ”Flow’n käpyjä ja susia”