Ahousaht

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ahousahtin ensimmäisten kansakuntien hallitsema alue

Ahousahtin ensimmäiset kansakunnat on ensimmäisten kansakuntien hallitsema alue joka sijaitsee Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa Vancouverinsaarella. Ahousahtit ovat osa Nuu-chah-nulth kyläneuvostoa.

Ahousateja on noin 1800 ihmistä. Lähes puolet heistä asuu Marktosisin intiaanireservaatissa. Ahousahtin kansakunnat ovat Vacouverin saaren suuriväkisin ensimmäisten kansakuntien kansa.

Yleistä kansakunnasta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ahousahtien ensimmäinen kansakunta on suuriväkisin Nuu-chah-nulth-kansakunta. Kansakunta on useiden pienten kyläyhteisöjen yhteenliittymä: Ahousahtin, Manhousahtin, Kelthsmahtin, Piniit-tlahtin, Qwaacwi-ahtin, Oinmitisahtin ja Otsoahtin. Kansojen yhteenliittyminen alkoi jo ennen eurooppalaisten saapumista heidän rannikolleen. Ahousahtien 1 900-päinen väkimäärä kasvaa keskimäärin 2,6 % vuosivauhtia ja sen uskotaan kasvavan 3 125 henkilöön vuoteen 2024 mennessä. 77 % kansakunnan väkimäärästä on alle 40-vuotiaita ja 41 % alle 19-vuotiaita. Nykyään 36 % Ahousahtin kansasta asuu Marktosisin intiaanireservaatissa, joka sijaitsee Floresin saarella Tofinosta pohjoiseen päin. Marktosisissa on kuntosali, nuorisotalo,ravintola, terveyskeskus ja koulu alle 12-vuotiaille lapsille. Yläkoulun rakentaminen on aloitettu.

Marktosisissa on vain yksi Ahousahtien asuinpaikoista. Muut ovat perinteisiä kalastuspaikkoja tai muita paikkoja joissa on heille merkityksellisiä luonnonvaroja. Ahousahteista tiedetään paljon heidän rikkaan tanssi- ja musiikkiperinteen ansiosta.

Perinnöllisyysjärjestelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ha'wiihin (perinteiden johtajan) rooli Ahousahtien hallintojärjestelmässä on hallita asuinalueita ja saatavilla olevia resursseja. Ha'wiih järjestelmä on säilynyt hengissä Ahousaht kansan keskuudessa sillä se on keskeinen osa kansakunnan historiaa. Ha'wiih järjestelmän määräämät lait ovat merkittävämpiä kuin päälliköiden ja hallinnon määräykset. Lain säilymisestä vastaavat Wit-wokit. Perinteiden johtaja ei myöskään ole lain yläpuolella. Jokaisella perinteiden johtajalla on neuvonantaja jonka kanssa perinteiden johtaja neuvottelee ennen päätöksentekoa. Ha'wiih ei voi puhua asioista ilman neuvottelua ellei hänellä ole hyviä uutisia kerrottavana- tai jotain tärkeää jaettavaa. Kaikilla Ha'willa on puhuja jota on harjoitettu pienestä pitäen puhujan tehtävään. Puhujien täytyy osata sujuvasti Ha'wiithin kieltä.

Äänestysjärjestelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka Ha'wiih muodostaa Ahousahtien hallinnollisen rungon, Ahousahteilla on myös erillisiä virkaan äänestettyjä virkailijoita. Jokaista sataa ihmistä kohden on yksi konsulin virka. Virkoja on kuitenkin korkeintaan 12 kpl. Yhdessä Ha'wiith, kylän päällikkö ja virkailijat ovat edustamassa Ahousahtien kansaa ja kunnioittavat heidän pitkää historiaansa. Ahousahtien ensimmäisen konsulin valitsi Ha'wiih joskus 1950 luvulla äänestämisen sijaan. Ha'wiihit ovat näin päätyneet kahden johtajan malliin.

Tyypillisesti konsulit ja vanhempi konsuli valitaan virkaansa kahdeksi vuodeksi. Tässä on kuitenkin havaittu ongelmia ja pyrkimys on siirtyä nelivuotiseen virkakauteen. Toinen tuleva muutos on pyrkiä antamaan kaikille yhteisön jäsenille äänioikeus. Aiemmin äänioikeus oli vain heillä, jotka asuivat reservaatissa.

Hallinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ahousahteilla on dynaaminen hallintoryhmä joka toimii kulttuurin, terveydenhuollon, taloudellisen ja sopimustenteon puitteissa.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Ahousaht First Nation