Av-arkki

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta AV-arkki)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

AV-arkki on suomalaisen mediataiteen keskus. Se on taiteilijoiden vuonna 1989 perustama voittoa tavoittelematon yhdistys, joka ajaa jäsentensä etua ja edistää mediataiteen ja -kulttuurin asemaa yleisesti. Yhdistyksen jäseninä on yli 300 suomalaista tai Suomessa asuvaa mediataiteilijaa.[1] Yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on levittää ja edistää suomalaista mediataidetta ja kokeellista audiovisuaalista taidetta. Lisäksi AV-arkki edistää yhteistyössä Kansallisen audiovisuaalisen instituutin kanssa mediataiteen pitkäaikaisarkistointia. Yhdistyksen puheenjohtajana toimii Elena Näsänen.[1]

AV-arkki levittää suomalaista mediataidetta niin kansainvälisesti kuin kotimaassa. AV-arkki tarjoaa teoksia ja teoskokonaisuuksia vuosittain satojen eri puolilla maailmaa järjestettävien tapahtumien ohjelmistoon. Suomalaisen mediataiteen koko kehityskaaren kattava levitysarkisto mahdollistaa myös vanhempiin suomalaisiin mediataideteoksiin tutustumisen ja palvelee erityisesti tutkijoiden tarpeita. AV-arkki on jäsenmäärältään ja toimintansa laajuudelta suurin kotimainen ja valtakunnallinen mediataidealan järjestö.

Festivaalien, museoiden, näyttelyiden ja tapahtumien lisäksi AV-arkki levittää mediataidetta myös mediakasvatus- ja opetustarkoituksiin. AV-arkki tarjoaa tapahtumiin yksittäisten taiteilijoiden teoksia sekä kuratoituja kokonaisuuksia. AV-arkki toimii myös asiantuntijoina yhteistyöprojekteissa. AV-arkki järjestää suomalaisen ja kansainvälisen mediataiteen näyttelyitä ja näytöksiä yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. AV-arkin levitysarkisto on avoinna kaikille mediataiteesta kiinnostuneille.

AV-arkki myönsi aikaisemmin vuosittain kiertopalkinnon henkilölle tai taholle suomalaisen mediataiteen edistämisestä. Palkinnon saivat Perttu Rastas (2005), Lauri Anttila (2006), Marikki Hakola (2007), Minna Tarkka (2008), Anneli Nygren (2009) ja Päivi Talasmaa (2011).

Mediataide kasvattaa! on AV-arkin ylläpitämä media- ja taideakasvatuksen oppimateriaaleja tuottava ja tarjoava verkkopalvelu.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Tietoa yhdistyksestä AV-arkki. Viitattu 13.7.2023.
  2. Mediataide kasvattaa! AV-arkki. Viitattu 13.7.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]