Keskustelu Wikipediasta:Artikkelimalli/henkilö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

muutama huomio:

  • edes kaikissa kristillisissä kirkoissa nimeä ei anneta kasteessa (vaan kastettavalla on jo oltava nimi)
  • Kaikki henkilöt eivät ole saaneet "alkuperäistä" nimeään kasteessa (esim. Buddha (Siddharhta Gautama))

Mikä tässä on vielä kesken? Ja voiko henkilöartikkelien alkuja lähteä muokkaamaan tai korjaamaan tämän mallin mukaiseksi, vai vieläkö tästä pitää sorvata parempi? (Tulin jo muuttaneeksi Antti Ahlströmin alun mallin mukaiseksi.) Ainoa puute on oikeastaan henkilön synnyin/kuolinpaikka — miten merkitään jossain kaupungissa ja valtiossa? Rooma, Italia vai Rooma (Italia) vai Roomassa Italiassa vai jotain muuta? --JmT 3. marraskuuta 2005 kello 09:41:23 (UTC)

Yleisempi tapa vaikuttaa olevan Paikkakunta, Valtio, kuten mallissa onkin, eli esimerkiksi Rooma, Italia. En näe syytä suluilla, ne vain hämmentäisivät, enkä syytä taivutukselle (-ssa), se ei oikein täsmentäisi mitään. Ehdotan, että jos henkilö elää vielä, hänen syntymäaikaansa ennen tulisi kokonainen sana "syntynyt", ja jos kuolinaika tai synnyinaika ei olisi tiedossa, ei käytettäisi lyhenteitä s. tai k., vaan kirjoitettaisiin "syntyi" tai "kuoli". – Zeal 19. maaliskuuta 2006 kello 07.20 (UTC)
Kannattaa varmaan ehdottaa kahvihuoneessa, jossa on keskustelu käynnissä aiheesta. Itse en kuitenkaan kannattaisi tuota. --Hasdrubal 19. maaliskuuta 2006 kello 11.08 (UTC)
Toimiva linkki edellä mainittuun (myös straw poll ja lopputulos): Tiedustelu elinvuosien ilmoittamisesta. --Hasdrubal 9. tammikuuta 2007 kello 18.07 (UTC)
Tiedän tekeväni pilkusta asiaa, mutta tiedustelun elinvuosien ilmoittamisesta, johon yllä viitataan, lopputulos poikkeaa tämän hetken henkilöartikkelimallista, jossa syntymävuotta ja -paikkaa ei eroteta välimerkillä. Onko kyse makuasiasta, vai onko olemassa jonkun instanssin suositus, jonka mukaan "syntymävuoden jälkeen ennen paikkakuntaa ei [...] tarvita pilkkua", kuten jossain näin kirjoitetun? Mielestäni tuo lisäpilkku parantaisi luettavuutta, mutta jokin kieli korvassani kuiskaa myös, että pilkullinen muoto olisi jotenkin oikeakielisempi. .: Janne Uusitalo 8. joulukuuta 2007 kello 09.23 (UTC)
Keskustelu tästä aiheesta jatkuu kahvihuoneessa. .: Janne Uusitalo 17. joulukuuta 2007 kello 20.30 (UTC)

Merkitäänkö "omaa sukua" myös noin? Entä muu entinen sukunimi? Esimerkkeihin voisi laittaa myös jonkun elävän henkilön; mielellään sellaisen, jonka sukunimi on muuttunut. --Elena 4. tammikuuta 2007 kello 15.55 (UTC)

Lisää kysymyksiä: Onko suomalaisten henkilöiden kohdalla suositeltua kirjoittaa artikkeliin kansallisuus vai "kotipaikkakunnallisuus"? Täällä näkee aika paljon sellaisia artikkeleja, jotka alkavat tyyliin "X. X. on helsinkiläinen poliitikko". --Elena 4. tammikuuta 2007 kello 18.27 (UTC)

Vaikka melkein kaikki muokkaajat ja lukijat ovat suomalaisia, niin meidän pitäisi minusta olettaa, ettei kukaan tiedä missä on Helsinki tai Turku. Kansalaisuuden ilmoittamiselle taroitus on kuitenkin rajata henkilöä, kiinalaisen henkilön ja suomalaisen henkilön kulttuurinen ja ajattelumaailman ero ei taida olla ihan pieni. Espoolaisella ja helsinkiläisellä tuskin suurta eroa on.--qWerk 8. joulukuuta 2007 kello 09.33 (UTC)

Keskustelua artikkelimallista ja titteleiden paikasta[muokkaa wikitekstiä]

Käyttäjä nomen nescio ei halua muutosta artikkelimalliin, joskin hetkeä aikaisemmin hän oli sanonut, ettei ole väliä, joten otan nyt asian esille täällä artikkelimallin keskustelusivulla. Kun mallit ovat epävirallisia ja tämäkin luotu jo neljä vuotta sitten, olin aikeissa kehittää sitä vakiintuneeksi muodostuneen käytännön mukaiseksi, eli tittelit nimen jälkeen. Kysyn nyt muiden kantaa, niin saadaan tähänkin joku tolkku, ettei synny pitempää muokkaussotaa.--Ulrika 30. heinäkuuta 2008 kello 18.36 (UTC)

Riippuu arvonimestä. Jos kyseessä on Sir, se kuuluisi mielestäni laittaa nimen eteen, mutta jos se on esim. MBE, se saisi olla nimen jälkeen. --Juusomoro 30. heinäkuuta 2008 kello 18.55 (UTC)
Miksiköhän Ulrika rikkoi tuon itse tekemänsä pätevän linkin? Tod näk. vahingossa. Korjattu linkki aikaisemmin käytyyn keskusteluun: Keskustelu käyttäjästä:J(c+n9G=pbW;K?wb+wmp#Artikkelimallista ja arvoista. Huomautan, että esim. Carl Gustaf Emil Mannerheim on ollut kahdesti ss-äänestyksessä ja siinä tittelit ovat siinä edessä. Todellakin riippuu arvonimestä. Turhanpäiväset arvonimet eteen, ne joilla on ollut jotain tekemistä todellisen toimeentulon/ammatin kanssa taakse. Tähän kysymykseen tuskin saadaan koskaan mitään järjestystä tai yhteisymmärrystä. Turha edes koittaa. J(c+n9G=pbW;K?wb+wmp 30. heinäkuuta 2008 kello 21.18 (UTC)

Päivämäärien linkitys[muokkaa wikitekstiä]

Tässä mallissa on nyt linkitysohje ristiriidassa merkitsemiskäytännön kanssa. Päivämäärät tai vuodet linkitetään vain, jos niillä on aiheen kannalta oleellista merkitystä. Eikö tuo ole kuitenkin tulkittu niin, että syntymä- ja kuolinpäiviä ei automaattisesti linkitetä? --Hanna V 21. kesäkuuta 2009 kello 21.34 (EEST)[vastaa]

Valtion / historiallisen valtion/hallinnon ilmoittaminen[muokkaa wikitekstiä]

Kun nyt on jo päästy Viron uutisiinkin siitä, että saako sanoa jonkun syntyneen Viron SNT:ssä vai pitäisikö sanoa Virossa (ja linkata nykyiseen itsenäisen Viron artikkeliin)... Ehdottaisin tähän mallineeseen synnyin-/kuolinvaltion ilmoittamiseksi seuraavaa: "Synnyin- ja kuolinvaltioiksi merkitään synnyin-/kuolinpäivänä alueella voimassa ollut valtiomuoto / alue, johon linkitetystä artikkelista asia käy tarkemmin ilmi." - Sitten voinemme käydä keskustelua "herkemmistä" erikoistapauksista erikseen. Esim. Neuvostoliiton osalta voinee hyvin ilmaista SNT:n linkitettynä, halutessaan lisätä Neuvostoliitto. Texasin osalta valtioksi riittää Texas ko. valtion itsenäisyyden ajalta, kun taas Yhdysvaltojen osana ollessa voinee lisätä "Yhdysvallat". 1700-luvun ko. aikana Ruotsin hallussa olleiden nyky-Suomen alueilla syntyneiden osalta voi hyvin pistää synnyinmaaksi Ruotsi... jne. Tästä olisi vain hyvä sopia eksplisiittisemmin. Toinen kiintoisa kohta on, laitetaanko kansalaisuus vai etninen "kansallisuus" sitten esille synnyin- ja kuolinaika/paikkatietojen jälkeen? Vai pitäisikö silloin, kun asiat ovat tärkeitä (esim. juutalaisuus 1930-luvun saksassa) sanoa jotain molemmista?Tetopa 8. lokakuuta 2009 kello 23.14 (EEST)[vastaa]

Minusta valtion ilmoittaminen on turhaa. Malli on nyt hyvä: mainitaan linkitetty paikkakunta tai linkittömän paikkakunnan jälkeen linkitetty hallintoalue tai maa. Jos valtiolla on merkitystä henkilön biografiassa (esim. rajojen siirtelyn tai uusien valtioiden perustamisen vaikutus henkilön elämään), niin siitä tulee kertoa itse artikkelissa. Koko Viro-häly on syntynyt aivan turhasta. --Esamatti1 9. lokakuuta 2009 kello 15.24 (EEST)[vastaa]

Ääntämyksen merkitseminen[muokkaa wikitekstiä]

Ääntämisohjeet olisi mielestäni merkittävä kevyemmin artikkeleiden alkuun: ei mitään äänitiedostoja ainakaan ensisijaiseksi lähteeksi vaan perustieto ääntämyksestä hakasulkeisiin heti nimen jälkeen (muissakin kuin henkilöartikkeleissa), siten kuin tietosanakirjoissa yleensäkin on. Esimerkkejä:

Claude Chabrol [klod šabrol] (24. kesäkuuta 1930 Pariisi12. syyskuuta 2010 Pariisi) oli – –.
Ondes Martenot [õd martno] (ransk. 'Martenot'n aallot') on koskettimistollinen sähkösoitin.

En myöskään kannata IPA-merkintöjen käyttämistä. Ne ovat "liian hienoja", ja ne kuuluvat paremminkin englanninkieliseen maailmaan. FU-transkriptio on suomalaiselle lukijalle selvempi. Yleisohje on, että vierasperäisten nimien ääntämystä voidaan varovasti mukauttaa suomen äännejärjestelmän mukaiseksi (mm. Osmo Ikola, Nykysuomen käsikirja (1986), s. 133; Kielitoimiston nimiopas (2008), s. 303), ja ääntämisohjeet olisi merkittävä sen mukaisesti. — Kommentteja? --Mlang.at.elisanet.fi 21. syyskuuta 2010 kello 15.53 (EEST)[vastaa]

Väliotsikoista[muokkaa wikitekstiä]

Lisäsin[1] artikkelimalliin esimerkeiksi yleisiä väliotsikoita. "Elämä"-osion nimen suhteen on huojuvuutta; yleisiä ovat myös mm. "Elämäkerta" ja "Elämänvaiheet". Olen itse päätynyt käyttämään muotoa "Elämä", koska sitä voi käyttää kaikissa henkilöartikkeleissa, riippumatta siitä, onko elämästä kerrottavana vain lyhyesti vai hyvinkin pitkästi. "Elämäkerta" ja "Elämänvaiheet" kuulostavat hyviltä vain silloin, jos elämästä voidaan kertoa lähes kauttaaltaan. --Tomisti (disputaatiot) 24. tammikuuta 2012 kello 16.45 (EET)[vastaa]

Kielenhuollon kannalta ”Elämä” on lyhimpänä paras. --Thi 24. tammikuuta 2012 kello 20.42 (EET)[vastaa]
Joo "Elämä" on hyvä tiivis!--Qtea 28. tammikuuta 2012 kello 15.03 (EET)[vastaa]

Politiikka ja mielipiteet[muokkaa wikitekstiä]

Erityisesti poliitikko- mutta myös joidenkin muiden henkilöartikkelien kohdalla mietityttää, että minkä alaotsikon alle olisi hyvä sijoittaa tietoja poliittisista kannoista. Alaotsikko "Kannat" ei ehkä sovi mitenkään maailman parhaiten pääotsikon "Ura" tai "Poliittinen" ura alle, vaikka tätä käytäntöä näkee. Itse käyttäisin mieluiten erilistä pääotsikkoa "Poliittiset näkemykset", kuten esimerkiksi suositellussa Obama-artikkelissa ja lupaavassa Jussi Halla-aho-artikkelissa.--Qtea 28. tammikuuta 2012 kello 15.03 (EET)[vastaa]

Pilkku syntymävuoden ja -paikan välissä?[muokkaa wikitekstiä]

Tässä vanhassa muokkauksessa on palautettu pilkku syntymävuoden ja -paikan väliin, vaikka tässä aikaisemmassa kahvihuonekeskustelussa pilkkua hyljeksittiin. Kaikista esimerkeistä pilkku kuitenkin puuttuu. Poistan pilkut artikkelimallista, sillä olen pitänyt pilkuttomuutta de facto -käytäntönä. --Alcedoatthis 14. helmikuuta 2012 kello 01.19 (EET)[vastaa]